Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων συζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Γ. Πατούλης: Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στη νέα εκδοχή του νομοσχεδίου, που συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Β Καπετάνιο, ουδόλως ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις μας.

Η ΚΕΔΕ επιμένει στον οδικό χάρτη που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών και θεωρεί ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου, ως έχει, δε μπορεί να εφαρμοστεί

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ συζητήθηκε η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας», το οποίο έχει δοθεί στην ΚΕΔΕ προς διαβούλευση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το ΔΣ της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι τα μείζονα θέματα που έθεσε στα κείμενα που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών κατά την πρώτη φάση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, δεν ελήφθησαν καθόλου υπ’ όψιν.

Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι παρά την κατάληξη που είχε η συνεργασία της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών –  και συγκεκριμένα με τον υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή, να προχωρήσει η αναμόρφωση του αρχικού σχεδίου λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις της ΚΕΔΕ,  η επιμονή του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων σε ένα προφανέστατα προβληματικό σχέδιο νόμου, είναι πραγματικά ακατανόητη και η εμφάνιση της νέας εκδοχής του σχεδίου νόμου μόνο ως εμπαιγμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να εκληφθεί.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι και με τη νέα εκδοχή το νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι άκαιρο και να έχει έλλειμμα τεκμηρίωσης και εφαρμογής κριτηρίων και βιωσιμότητας. Επίσης παραμένουν οι υπερεξουσίες των Συντονιστών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι διαβαθμικοί σύνδεσμοι και οι φωτογραφικές διατάξεις, ενώ εξακολουθεί η εμπλοκή της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης σε μια διαχρονική αρμοδιότητα των δήμων. Ακόμη εξακολουθεί να προτείνεται η κατάργηση των νησιωτικών ΦοΔΣΑ και να μην προσδιορίζεται κατά το πνεύμα του ΕΣΔΑ το πλέγμα αρμοδιοτήτων ΟΤΑ και ΦοΔΣΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε για το θέμα  τα εξής:

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για μια μελετημένη και βιώσιμη οργάνωση  των νέων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, χωρίς να χρειαζόμαστε συνεχείς τροποποιήσεις και παρατηρήσεις όπως στα προηγούμενα αντίστοιχα νομοθετήματα, απαιτεί να λάβει υπόψη σοβαρά επιστημονικά στοιχεία και προπάντων να έχει την αναγκαία κοινωνική και αυτοδιοικητική συμφωνία.

Ως ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή έναν οδικό χάρτη που λαμβάνει υπόψη τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία, με έμφαση στα οικονομικά και χωρικά δεδομένα και για οποία συμφωνήσαμε ότι θα ληφθεί υπόψη στην νέα έκδοση του σχεδίου. Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στη νέα εκδοχή, που συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, τον κ. Καπετάνιο, ουδόλως ελήφθησαν αυτά υπόψη. Με βάση όλα τα παραπάνω εμείς επανερχόμαστε και θα ζητήσουμε εκ νέου από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη τον οδικό χάρτη της ΚΕΔΕ, καθώς θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ως έχει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα