ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Το δημόσιο συγκρότημα του Γυμνασίου της Αμφίπολης ήλθε στο φως με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δ.Λαζαρίδης κατα το 1982 και το 1984 στο κτήριο της παλαίστρας, ενώ η συνολική αποκάλυψη των εγκαταστάσεών του, οι εργασίες συντήρησης και μελέτης συνεχίστηκαν από την αρχαιολόγο Κ.Λαζαρίδου.
Το Γυμνάσιο δεσπόζει στο νοτιοανατολικό τομέα της αρχαίας πόλης, σε περιοχή στρατηγικής σημασίας, δίπλα σε ρεματιά που είχε τρεχούμενο νερό και πηγές, στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Το κτηριακό συγκρότημα πρέπει να κτίστηκε στο β’ μισό του 4ου αιώνα π. Χ. , υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις για την ύπαρξη και αρχαιότερου Γυμνασίου, ίσως σύγχρονου με την ίδρυση της Αμφίπολης. Στον 1ο αιώνα π. Χ. το κτήριο καταστράφηκε στη μεγάλη αναστάτωση που γνώρισε η πόλη από τα επαναστατημένα εναντίον των Ρωμαίων θρακικά φύλα. Επισκευάστηκε όμως στο β’ μισό του 1ου αι π.Χ. στα πλαίσια της γενικής ανοικοδόμησης της Αμφίπολης που πραγματοποίησε ο Αύγουστος, και παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 1ου- αρχές του 2ου αι μ.Χ. οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Το Γυμνάσιο της Αμφίπολης περιλαμβάνει όπως και όλα τα ελληνικά Γυμνάσια, κλειστούς και υπαίθριους χώρους άσκησης συναναστροφής και πνευματικής εκπαίδευσης των νέων, καθώς και χώρους συνδεδεμένους με τη λατρεία των θεών που προστάτευαν τους αθλητές.
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα