Το ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Π. Τσακίρης

Το ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστου Παντελής Τσακίρης, σε ειδική τελετή χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.
Το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, που είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά του 2016, αποκαταστάθηκε και ανακατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου, με πόρους της Περιφέρειας.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος ΤζιτζικώσταςΌταν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης κατέθεσε το αίτημα για την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας, που αποτελούσε για δεκαετίες σημείο αναφοράς για το Δήμο Ωραιοκάστρου και το οποίο καταστράφηκε εξαιτίας μίας πυρκαγιάς, πριν από έξι χρόνια, το Μάρτιο του 2016, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λάβαμε αμέσως την απόφαση να χρηματοδοτήσουμε το έργο, γιατί το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας δεν είναι απλώς ένα έργο πολιτισμού, είναι μια παρακαταθήκη για τη Νεοχωρούδα, μια παρακαταθήκη για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη διάσωση του ιστορικού κτιρίου, στην πλήρη ανακατασκευή του και παραδίδουμε πλέον στους συμπολίτες μας έναν πλήρως ανακαινισμένο σύγχρονο χώρο πολιτισμού, έναν πυρήνα δημιουργίας, που αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των καρπών που παράγει η συνεργασία και η μεθοδική δουλειά”.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον πολιτισμό, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι “ο πολιτισμός, ποτέ δεν αποτέλεσε συμπληρωματική πολιτική για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για τη διοίκησή μας είναι πάντα τομέας αιχμής και πυλώνας ανάπτυξης, δημιουργίας, προόδου και ευημερίας. Είναι επένδυση στο παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή, παρά τα εμπόδια, τα προβλήματα και τις διαδοχικές κρίσεις, να στηρίζουμε τους πολιτιστικούς φορείς, να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, να προστατεύουμε και να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, με αληθινή ψυχαγωγία”.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε σημαντικές παρεμβάσεις και έργα της Περιφέρειας για τη στήριξη και ενίσχυση του πολιτισμού και υπογράμμισε: “Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να προβάλλουμε το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα, την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, το μνημειακό πλούτο του τόπου μας, αλλά και να στηρίζουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, όλες τις μορφές τέχνης, χωρίς αποκλεισμούς, με μοναδικό κριτήριο: να γίνει η δημιουργία κτήμα όλων των πολιτών, να έχουν οι συμπολίτες μας πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, τους μνημειακούς χώρους, τις παραστάσεις και τις συναυλίες, σε όλα όσα συνθέτουν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε και τον πολιτισμό που δημιουργούμε. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να υποστηρίζουμε, και το Δήμο Ωραιοκάστρου, αλλά και τους υπόλοιπους 37 Δήμους και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, με έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας”.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης“από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου θέσαμε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας. Υπήρχαν και αυτοί που ήταν δύσπιστοι, δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ μαζί με τους κατοίκους του υπέροχου αυτού τόπου και γιορτάζουμε την παράδοση του κτιρίου προς χρήση. Δεν ήμασταν μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Περιφερειάρχη μας και καλό φίλο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη ενέταξε την αποκατάσταση του κτιρίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτους 2020. Κατάλαβε από την πρώτη στιγμή τη σημασία του έργου και αμέσως το ενέταξε. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι στο πλευρό μας, στο πλευρό του Δήμου Ωραιοκάστρου, και για σειρά άλλων έργων που υλοποιούμε στον τόπο μας και τον ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον και τη στήριξή του”.
Στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας παρέστησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Γερακίνα Μπισμπινά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Σωκράτης Δωρής και ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Σωτήρης Μπάτος.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα