Την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται μέχρι τις 31.12.2017, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ στους συναρμόδιους υπουργούς

 

Γ. Πατούλης: «Αρκετοί Δήμοι στην προσπάθεια τους να καλύψουν αυτές τις ανελαστικές δαπάνες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της»

 

Την έντονη διαμαρτυρία του για την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στη καθαριότητα στους ΟΤΑ μέχρι τις 31.12.2017, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική συνεννόηση με τους Δήμους εκφράζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και προς τον Αν. υπουργό Εσωτερικών Χ. Βερναρδάκη.

 

Υπενθυμίζεται πως η ΚΕΔΕ, με δεδομένο ότι τα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ά βαθμού έχουν μειωθεί δραματικά, είχε ζητήσει να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να ελέγχουν, μέσω των οικονομικών τους υπηρεσιών, την ικανότητά τους να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες .

 

Με δεδομένο ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν προβλέπει τη δυνατότητα της δυνητικότητας, ο κ. Πατούλης ζητά, μέσω της επιστολής, να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της μισθοδοσίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στον β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αρκετοί Δήμοι στην προσπάθεια τους να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, θα εξαναγκασθούν να προβούν σε αύξηση των δημοτικών τελών, με συνέπεια να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τονίζει χαρακτηριστικά:

«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση αποφασίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ερήμην της. Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία η απόφαση του Αν. υπουργού Εσωτερικών Χ. Βερναρδάκη να παρατείνει όλες τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα ανεξαιρέτως, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, είναι αδιανόητη. Ως εκ τούτου με δεδομένο ότι οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων είναι σε οριακό σημείο, ωθούν αρκετούς από αυτούς να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και να επιβαρύνουν τους δημότες, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο αυτή την εποχή.

Δηλαδή ζητούν από τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν τους εργαζομένους, τους οποίους τιμούμε κ σεβόμαστε. Όμως η κυβέρνηση αφενός εισπράττει πολλά για την Αυτοδιοίκηση που δεν αποδίδει (παρακρατηθέντες πόροι κλπ) και αφετέρου αρνείται να επωμισθεί το βάρος των αποφάσεων της.

Εμείς ως ΚΕΔΕ πιστεύουμε πως δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αύξησης των δημοτικών τελών στους Δήμους. Όμως αν επιμείνει η κυβέρνηση στην απόφαση της, τότε η αύξηση των δημοτικών τελών θα έχει την υπογραφή Βερναρδάκη.

Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Έτσι εννοούν στην κυβέρνηση τη συνεργασία και τη σύνθεση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας;

Καλούμε τον κ. Τσακαλώτο να καλύψει τα ποσά τα οποία ο κ. Βερναρδάκης ζητάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η νομοθετική εξουσία θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αγνοεί την αυτοδιοίκηση κ κυρίως ότι δεν μπορεί να υποτιμά τους ανθρώπους που κράτησαν την Ελλάδα όρθια.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα