Συντήρηση – Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια, συντήρηση και ανάδειξη των πεζοπορικών του διαδρομών, με δαπάνη από ίδιους πόρους του Δήμου.

Συγκεκριμένα, στη Δ.Ε Βουκολιών, συντηρήθηκε η όμορφη και σχετικής ευκολίας διαδρομή του φαραγγιού «Βαβουλέδω» της Κοινότητας Παλαιών Ρουμάτων, μήκους περίπου 2χλμ και διάρκειας 1 περίπου ώρας, με είσοδο στον οικισμό Βαβουλέδω και έξοδο στον οικισμό Παλαιών Ρουμάτων. Επιπλέον, κατά τις φετινές εργασίες, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε ένας νέος κλάδος της ανωτέρω διαδρομής. Πρόκειται, για τη μέσης δυσκολίας διαδρομή του φαραγγιού «Τραχινός», μήκους περίπου 1,5 χλμ και διάρκειας 1 περίπου ώρας, η οποία ξεκινά 0,5χλμ νότια από τον οικισμό Ληδιανών, συναντά τη διαδρομή του «Βαβουλέδω» περίπου στη μέση αυτής και καταλήγουν μαζί στον οικισμό των Παλαιών Ρουμάτων.

Επίσης, στη Δ.Ε. Μουσούρων, συντηρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι γραφικές διαδρομές των φαραγγιών «Σαρακήνα» της Κοινότητας Μεσκλών και «Κυδώνι – Μποριανό» της Κοινότητας Καράνου. Συγκεκριμένα, η διαδρομή της Σαρακήνας αφορά σε μία εύκολη διαδρομή, μήκους περίπου 3χλμ και διάρκειας 1,5 ώρας περίπου που συνδέει τον οικισμό της Ζούρβας με τον οικισμό των Μεσκλών, μέσω χωματόδρομων και του φαραγγιού της Σαρακήνας. Επίσης, εύκολη είναι και η διαδρομή στην Κοινότητα Καράνου, μήκους περίπου 6χλμ και διάρκειας 4 ωρών περίπου, η οποία ξεκινά και καταλήγει στον οικισμό Καράνου μέσω του φαραγγιού «Μποριανό», του ποταμού «Μαυροπηλιώτη» και του φαραγγιού «Κυδώνι».

Σχετικά με τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης που υλοποιήθηκαν με ίδιους πόρους του Δήμου Πλατανιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης, αυτές αφορούν στον καθαρισμό των μονοπατιών από τη βλάστηση και τις καταπτώσεις, στην επιδιόρθωση ξύλινων βαθμίδων, στην αποκατάσταση ξύλινων κιγκλιδωμάτων, στη συντήρηση του εξοπλισμού αναψυχής (τραπεζόπαγκοι, παγκάκια, κούνιες) και των πινακίδων ενημέρωσης και κατεύθυνσης.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε η πολιτιστική, πεζοπορική διαδρομή «Επισκοπή (Ροτόντα) – Μοθιανά – Βούβες (Μνημειακή Ελιά)» στη Δ.Ε. Κολυμβαρίου. Πρόκειται για μία διαδρομή υψηλής φυσικής αξίας που αποτελείται από δύο τμήματα, μήκους περίπου 7,5χλμ και 5,5χλμ έκαστο και που συνδέει μέσω μονοπατιών και οδικού δικτύου σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, όπως τη Ροτόντα, τη Μνημειακή Ελιά των Βουβών, τη βρύση των Μοθιανών, το ναό του Αγίου Στεφάνου Δρακόνας, το νερόμυλο της Επισκοπής, το ναό του Αγίου Βασιλείου Γλώσσας, το Μετόχι Χατζή Τραγανού, τη βρύση των Κάτω Βουβών κ.ά..

Ωστόσο, στο Δήμο Πλατανιά, βρίσκεται σε εξέλιξη και το μεγάλο έργο δημιουργίας και ανάδειξης 17 νέων κυκλικών διαδρομών, συνολικού μήκους 130χλμ περίπου, μελέτης της Paths of Greece και χρηματοδότησης υλοποίησης από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020». Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, οπότε και θα υπάρξει συνολική παρουσίαση του σχεδιασμού. Παράλληλα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού της Κοινότητας Πρασέ, η γνωστή “Βασιλική” Στράτα που υλοποιεί ο Δήμος Πλατανιά στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος CLLD/LEADER του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) 2014-2020.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του για τη δημιουργία προϋποθέσεων επίσκεψης σε φυσιολατρικά σημεία της ενδοχώρας. Η δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών, εντασσόμενου τόσο στο γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό, όσο και με διακριτά τοπικά χαρακτηριστικά, προσφέρει περισσότερες επιλογές στον επισκέπτη μας, αλλά και ενισχύει το τουριστικό προφίλ του τόπου μας.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα