Σύνοδος Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 στην Ελλάδα – Δ. Παπαστεργίου: Στόχευση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών

Στις εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου) στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, συμμετείχε ως ομιλητής ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναλαμβάνει την Προεδρία του Δικτύου από τον ομόλογό του, Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ στις εργασίες συμμετέχουν ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο, της Ποντγκόριτσα, όπως και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.

Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητέ Εκρέμ, αγαπητέ Κώστα, αγαπητοί συνάδελφοι των Βαλκανίων,

Οι κυβερνήσεις είναι δεδομένο πως έχουνε μια συγκεκριμένη δουλειά, όπως και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ενώ εμείς πρέπει να κάνουμε μια άλλη, με περισσότερη στόχευση στις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.

Θα ήταν ωραία αν αποφασίζαμε εμείς και επενδύαμε στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στη Βιώσιμη Κινητικότητα, στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Ενέργεια.

Λέγεται πως τα Βαλκάνια είναι μια πυριτιδαποθήκη και αρκεί μια σπίθα για να φέρει την καταστροφή. Εμείς από τη θέση μας, μπορούμε να φέρουμε τη σπίθα αυτή που θα είναι μια σπίθα δημιουργικότητας, ανάπτυξης, αλλαγής πλεύσης και πορείας, γιατί επιθυμούμε την ευημερία των Βαλκανίων.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα εμπνευσμένα τα οποία ακούστηκαν από τους προλαλήσαντες, θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε με πολύ έντονο τρόπο και τον πολιτισμό. Ξέρετε – νομίζω – πως ακούμε την ίδια περίπου μουσική στα Βαλκάνια και αν ακούμε τον ίδιο ήχο της καρδιάς μας, αν ακούμε την ίδια γλώσσα της καρδιάς, γιατί να μην ακούσουμε και να μην μιλήσουμε και την ίδια πολιτική γλώσσα. Με κοινά δίκτυα τα οποία νωρίτερα ο Εκρέμ περιέγραψε και κυρίως με έμφαση στο περιβάλλον.

Νομίζω πως όλοι ζούμε σε έναν μεταφυσικό Τιτανικό. Βλέπουμε πως γύρω μας το περιβάλλον πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ένα παγόβουνο το οποίο απειλεί το περιβάλλον και δυστυχώς αν δεν πάρουμε εμείς οι ίδιοι άμεσα αποφάσεις, πιθανώς να είναι αργά.

Η Ευρώπη πήρε την πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις και νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς ακόμη πιο γρήγορα.

Πρέπει να ασχοληθούμε με τα άμεσα ζητήματα των πολιτών μας, τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα εμείς από οποιονδήποτε άλλον – γιατί το πιστεύω και κλείνω με αυτό – ότι εδώ μέσα σήμερα βρίσκεται όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της πρωτοπορίας των Βαλκανίων.

Η ευθύνη είναι εδώ, είναι μπροστά μας, είναι κοινή και πρέπει να αναλάβουμε.

Καλωσήρθες Εκρέμ και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κώστα συγχαρητήρια».

Πολύ σημαντική είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων στη Σύνοδο, αφού σε αυτήν θα λάβουν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας, ακόμη 38 Δήμοι της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους – Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα