Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου με τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προχωράμε για τη θεσμική αναβάθμιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Τα γραφεία της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε σήμερα ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε και είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στην συνάντηση, που έγινε τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ πήραν μέρος: ο Γενικός Γραμματέας  της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης και o Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης  Καραγιάννης

Τον Γερμανό Υφυπουργό συνόδευαν ο Ράινερ Σπιρινγκ (Rainer Spiering)  Βουλευτής, Ομοσπονδιακής Βουλής SPD, ο Αλμπρεχτ Μπρέμε (Albrecht Brömme),  και ο  Νόρμπερτ Πέστκα (Norbert Pestka).

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων συνεχίζει την εξωστρεφή της πολιτική για την προώθηση και προαγωγή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν σχετικά με τη σύσταση διμερούς θεσμικού οργάνου στο οποίο θα εκπροσωπούνται οι Κεντρικές Ενώσεις των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ελλάδας – Γερμανίας (αφορά και στους δύο βαθμούς Τ.Α.).
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων, της Κυκλικής Οικονομίας και της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρότεινε στον Γερμανό Υφυπουργό να συμμετέχει η Ένωση Δήμων Γερμανίας ή κάποιος μεγάλος Δήμος στο Διεθνές Γεγονός Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 4.0 στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος οι κύριοι Παπαστεργίου και Μπάρτλε με τους συνεργάτες τους αντάλλαξαν απόψεις για το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα να γίνει πιο ανεξάρτητη, οικονομικά και θεσμικά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε, απευθυνόμενος στον κ. Μπάρτλε:

«Βλέπω έναν καλό φίλο που η σχέση μας πλέον δεν περιορίζεται στην τυπική επαφή δύο πολιτικών. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα «παιδί» 10 ετών και ήρθε η ώρα να αποκτήσει θεσμική βάση. Αυτό θα γίνει στη συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα τον Νοέμβριο κι έτσι η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν θα βασίζεται μόνο στις καλές προθέσεις των δύο μερών αλλά θα έχει και θεσμικά εφόδια.
Συζητήσαμε για τις έξυπνες πόλεις, την παραγωγή ενέργειας, την ανακύκλωση, το προσφυγικό και το θέμα της πολιτικής προστασίας. Όλα αυτά τα θέματα είναι η βάση για την κοινή μας πορεία. Εξέφρασα στον κύριο Μπάρτλε τη συμπαράσταση όλων μας για την τραγωδία από τις πρόσφατες πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων Γερμανών πολιτών και τα προβλήματα που δημιουργεί σε τοπικό και εθνικό επίπεδο η κλιματική αλλαγή και ανταλλάξαμε απόψεις για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων.
Ευχαριστώ τον κύριο Νόρμπερτ Μπάρτλε για το ενδιαφέρον του.

Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νόρμαν Μπάρτλε δήλωσε:

Είναι το πρώτο μου ταξίδι μετά την καραντίνα και επέλεξα την Ελλάδα για να ξεκινήσω και την ΚΕΔΕ με την οποία έχουμε ειλικρινή συνεργασία. Χαίρομαι που συναντηθήκαμε. Ως εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θεωρώ ότι είναι  καίριας σημασίας οι συναντήσεις με τα ανώτατα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντικό να λειτουργεί σωστά τη Αυτοδιοίκηση γιατί τα θέματα που επεξεργαζόμαστε είναι σημαντικά για την αυτοδιοικητική οικογένεια. Η μακρόχρονη συνεργασία μας πατάει σε γερές βάσεις. Σήμερα συζητήσαμε για την ετήσια συνδιάσκεψη που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Αθήνα και τα θέματα που θα μας απασχολήσουν όπως τα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Η θεσμοποίηση, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, την Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι ένας σημαντικός στόχος και δουλεύουμε για να τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ για την εξαιρετική συνάντηση κα την εποικοδομητική συνεργασία.

Πηγή: ΚΕΔΕ

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα