Συνάντηση Προέδρου και ΔΣ ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

Την ξεκάθαρη θέση της ΚΕΔΕ πως κεντρικός άξονας της δρομολογούμενης μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι μία ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων κι ευθυνών, από την Κεντρική Εξουσία προς τους Δήμους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Κατά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης συζητήθηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΔΕ επί της προωθούμενης μεταρρύθμισης αλλά και όλες οι θεσμικές και οικονομικές εκκρεμότητες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, οι οποίες δυσχεραίνουν την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.

Ειδικότερα τόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όσο και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης επισήμαναν πως δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα των αιρετών αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη, τόνισαν την ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων και ανέδειξαν στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Παραδοχή των δυσλειτουργιών που προκαλεί ο Νόμος Σπίρτζη

Παράλληλα εστίασαν στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί  ο Νόμος 4412 (ν. Σπίρτζη) περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων στη λειτουργία των Δήμων. Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει και δεσμεύθηκε να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό για να συζητήσουν τις δυνατότητες αλλαγών που απαιτούνται.

 Δέσμευση Σκουρλέτη για διυπουργική συνάντηση με θέμα την ένταξη παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Σε ότι αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το σύνολο των νηπίων, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου και σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Πατούλης επισήμανε τον κίνδυνο να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύθηκε ότι θα προγραμματιστεί διυπουργική συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Με σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα υπάρξει σχετική επιστολή προς τον κ. Σκουρλέτη στην οποία θα περιγράφονται σαφώς τα προβλήματα που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας.

 Αναφορά Σκουρλέτη στον  χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και στο εκλογικό σύστημα

Στην έκκληση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως η πρόθεση είναι να παραταθεί η παρούσα θητεία των αιρετών έως και το φθινόπωρο του 2019.

Αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής των αιρετών επισήμανε ότι είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το νέο εκλογικό σύστημα, με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων .

Οι κόκκινες γραμμές της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση

Ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει βάρος στην τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, προκειμένου όπως ανέφερε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους.

Σε αυτό το πλαίσιο συνόψισε τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΔΕ στις εξής:

 1. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
 2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
 3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
 4. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
 5. Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
 6. Ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση το 2018

Με δεδομένο ότι κάποιες από τι σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση , απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Πατούλης διαμήνυσε στον κ. Σκουρλέτη πως η ΚΕΔΕ θα ξεκινήσει άμεσα μία ευρεία διαβούλευση σε όλους τους Δήμους και στις ΠΕΔ, που θα κορυφωθεί με ένα Ειδικό Συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, η Συνταγματική Αναθεώρηση θα πρέπει να  στηριχθεί καταρχήν σε τέσσερις άξονες που είναι οι εξής:

 1. Νέος αναβαθμισμένος και αποσαφηνισμένος ρόλος της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε σχέση με την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και σε σχέση και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
 2. Συνταγματική οριοθέτηση νέου πλαισίου ως προς τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ
 3. Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού εποπτείας και οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ με Συνταγματική εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του.
 4. Ενεργή συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τ.Α. στη νομοθετική διαδικασία που αφορά τα αυτοδιοικητικά θέματα

 «Οι Δήμοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στα οικονομικά τους»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει Η πρωτοβάθμια Τ.Α. έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, από οποιονδήποτε άλλον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα ανέφερε πως :

 • Από το 2009 μέχρι το 2016 οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους (ΚΑΠ) μειώθηκαν πάνω από 60%.
 • Το 2017 περικόπηκαν επιπλέον άνω των 214 εκατ. € από την μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων.
 • Ειδικά η ΣΑΤΑ από 107 εκ. € το 2009 περιορίστηκε σε 180 εκ. € το 2017

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα και οι πόροι προνοιακών επιδομάτων στον ΟΓΑ. Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν αποδίδονται στους ΟΤΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, τα έσοδα που τους αναλογούν από το «Πράσινο Ταμείο» για κοινωφελή έργα και πρόσθεσε πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, παρά τις οριακές μεταβολές του, δεν μπόρεσε να κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους προηγούμενους.

Σε αυτό ασφυκτικό πλαίσιο, προς ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη Δημοσιονομικής Αποκέντρωσης και Μεταφοράς Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στους Δήμους. Έως τότε ωστόσο, όπως τόνισε, είναι ανάγκη   μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, να υπάρξει γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ και  να επανέλθει άμεσα η αρμοδιότητα και οι πόροι κατανομής των προνοιακών επιδομάτων στους Δήμους.

skoyrletis 2Κλειδί για την ανάπτυξη η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση

Παράλληλα σε ότι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος η προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στα πλαίσια της οποία, όπως ανέφερε, η μεταρρύθμιση πρέπει να οδηγήσει στη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την καταστατική θέση των αιρετών με έμφαση στο αίτημα για κατάργηση της διάταξης του άρθρου αναφορικά με την περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων – αιρετών.

«Οι Δήμοι να αποφασίζουν για το προσωπικό»

Τέλος σε ότι αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε Δήμους, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης του «Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», ο οποίος πρέπει να ενσωματώσει και τις νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, την κινητικότητα.

Παράλληλα επισήμανε στον υπουργό Εσωτερικών πως οι Δήμοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις προσλήψεις του προσωπικού τους, με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές τους δυνατότητες ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις υπαλλήλων, σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, τονίζοντας την ανάγκη να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας καθώς και οικονομικά κίνητρα.

 

Πηγή: ΚΕΔΕ

Related Articles

Δ. Παπαστεργίου: Η προσπάθεια της ΚΕΔΕ δικαιώθηκε

Το αμέσως επόμενο διάστημα ψηφίζεται ο νέος νόμος για τις δημόσιες προμήθειες , που «λύνει» τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση του...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Ήρθε η ώρα να μπουν καθαροί κανόνες στην Ανακύκλωση της χώρα μας

Είναι ζωτικής σημασίας για τους Δήμους η στήριξη της λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, στην οποία η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι είναι βασικός...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βγαίνει πιο δυνατή, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών μας διασκέψεων.

"Παρά την πανδημία, ολοκληρώσαμε με επιτυχία, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες,  το συνεδριακό μας διάλογο και διαμορφώνουμε τις τελικές μας θέσεις για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση....

Get in touch

42ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Χρηματοδότηση για Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά ανακοινώνει την ένταξη της πρότασης του, στο προσωρινό πίνακα κατάταξης της πρόσκλησης του Ε.Π. “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” 2014-2020...

Δήμος Νέας Προποντίδας: Δημοπρατείται άμεσα το το έργο “Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς”

Δημοπρατείται άμεσα το έργο “Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς”, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική...

Συνάντηση κλιμάκιου του Υπουργείου Υποδομών με το Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών

Με στελέχη κλιμακίου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που βρίσκεται στην Π.Ε. Ροδόπης, συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Μαρωνείας –...

Πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια ο Δήμος Άργους Ορεστικού Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, αντικατάσταση παλαιών δεξαμενών ύδρευσης και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας Την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου tracker 300 kw,...

Η πρόταση για μετονομασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας σε Δήμο Δυμαίων

Παραδόθηκε στο Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά η μελέτη του Αρχαιολόγου Βασίλη Αργυρόπουλου και του Αρχαιολόγου-Εκπαιδευτικού Κώστα Παπαγιαννόπουλου σχετικά με τη μετονομασία του Δήμου...