Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Αν/τη Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ:  Επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αν/τη Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τόνισε και πάλι την αναγκαιότητα στήριξης των Δήμων με έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι χωρίς στήριξη, η βιωσιμότητα των Δήμων κινδυνεύει.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συζήτησης του περασμένου Μαρτίου και αφορούσε στην προώθηση του διαλόγου που διεξάγεται ήδη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και των συναρμόδιων Υπουργείων, για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας.

Το ενεργειακό κόστος των Δήμων 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους κλυδωνίζει τη βιωσιμότητα των Δήμων.

Τα σημερινά κοστολογικά επίπεδα είναι δυσβάστακτα, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος σε κάποια τιμολόγια.

Για το σκοπό αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ πως επίκειται νέα οικονομική στήριξη ύψους 100 εκ. μέσα στον Ιούνιο.

Δ.Ε.Υ.Α.

Το αντίστοιχο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ των Δήμων αλλά και οι Δήμοι με Διευθύνσεις Ύδρευσης, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης έθεσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., για το οποίο ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε διαδικασία ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα στο προσεχές διάστημα.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα, έχοντας ως προτεραιότητα την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, με σκοπό κάθε Δήμος της χώρας να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική του. «Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ο μεγάλος μας στόχος», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον χρόνο των εκλογών της Αυτοδιοίκησης 

Ερωτώμενος για το σενάριο περί μετατόπισης του χρόνου των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση που συζητείται πολύ έντονα, o Αν/της Υπουργός Στέλιος Πέτσας δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο η παράταση της θητείας.

Μάλιστα, τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο για την σταθερότητα στον εκλογικό κύκλο ενώ στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν τέθηκε ποτέ και από κανέναν τέτοιο ζήτημα.

Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκπροσώπησαν στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Β’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Γιάννης Μουράτογλου και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης.

Από πλευράς Υπουργείου παρευρέθηκαν στη συνάντηση, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη και υπηρεσιακών στελεχών.

Πηγή: ΚΕΔΕ

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα