Συμμετοχή του Δήμου Πλατανιά στο 3ο Forum ΣΠΑΥ και υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων

Ο Δήμος Πλατανιά συμμετείχε στο 3ο Forum ΣΠΑΥ 2024 με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Μαρτίου 2024 στο Συνεδριακό- Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη. Μέσα από 9 τραπέζια διαλόγου έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων συν διαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης μέρας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Πλατανιά, κος Ιωάννης Μαλανδράκης έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με το χρονικό των καταστροφικών πλημμυρών του 2019 και το στοίχημα ανασυγκρότησής της περιοχής καθώς και το πως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι καλές πρακτικές από αντίστοιχες περιοχές που έχουν δοκιμαστεί θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για έναν ολιστικό σχεδιασμό πρόληψης και πολιτικής προστασίας ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
Καινοτομία του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 είναι η δημιουργία του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων», του πρώτου δικτύου για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Σκοπός του Δικτύου ο συντονισμός στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας προκειμένου να θωρακιστούν και προστατευτούν οι περιοχές και οι πολίτες στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι 91 Δήμαρχοι–Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π.(συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Πλατανιά) υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων/περιοχών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης.
Κατά την άποψη του Δημάρχου Πλατανιά κου Ιωάννη Μαλανδράκη « …η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας εν γένει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως Δημόσιας Πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές …»
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα