Στο Ξυλόκαστρο η 2η Περιφερειακή Συνάντηση Εργασίας Υγιών Πόλεων του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ για την πρόληψη της υγείας των πολιτών Γ.Πατούλης: «Μαχόμαστε για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και για την ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγεία».

photo a 6.5

Προτάσεις και δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη της υγείας των πολιτών ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στη 2ηΠεριφερειακή Συνάντηση Εργασίας Υγιών Πόλεων η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  σε συνεργασία με το Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και  του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων  Γ. Πατούλης, στο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, Πιστοποιημένο Δίκτυο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την ενεργή συμμετοχή 185 δήμων-μελών, τα τελευταία 11 έτη πραγματοποιεί προγράμματα προαγωγής υγείας και εκστρατείες με σκοπό την πρόληψη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Παράλληλα αναφερόμενος στη συμβολή των Δήμων στον τομέα της πρόληψης της υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα σε όλη την οικονομική δυσπραγία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αδυνατεί να υποστηρίξει τους πολίτες σε ασθένειες που συχνά είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές οικονομικά για το κράτος. Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν για τη διατήρηση της υγείας των δημοτών τους με προληπτικούς ελέγχους. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να προσφέρει προσυμπτωματικό έλεγχο σε 7 απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή νοσήματα. Μαχόμαστε για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και για την ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγεία».

photo b 6.5

Σκοπός των Περιφερειακών Συναντήσεων Εργασίας είναι  η μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος Υγιείς Πόλεις και η ενημέρωση για σχετικές αποφάσεις είτε πολιτικές είτε εκτελεστικές που λαμβάνονται σε επίπεδο Π.Ο.Υ και αφορούν τα Εθνικά Δίκτυα και τις πόλεις- μέλη τους, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών των δήμων-μελών του Δικτύου.

Την έναρξη της συνάντησης προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δ. Κάσσιος μεταφέροντας το χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου κ. Η. Ανδρικόπουλου ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη εξαρχής. «Το Δίκτυο, πρωτοστάτης σε θέματα και προγράμματα  για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, συνδράμει ουσιαστικά, με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την καθοδήγησή του τις Δημοτικές αρχές στην υλοποίηση δράσεων για την υγεία και την πρόληψηΣε συνεχή εγρήγορση, ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. και τα μέλη του ανταποκρίνονται στις δυσχερείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους για παρεμβάσεις που ανακουφίζουν στο δυνατό βαθμό, κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ανασφάλιστους, άπορους, ηλικιωμένους, ανήλικα παιδιά κ.λ.π.)» δήλωσε ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Η. Ανδρικόπουλος.

Οι εργασίες της Συνάντησης χωρίστηκαν σε τρεις ενότητες.  Στην 1η ενότητα το λόγο πήρε η κα Παπαθανασοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ., Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ. στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, η οποία αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της πολιτικής και της λειτουργίας των Υγιών Πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της 6ης Φάσης του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος του Π.Ο.Υ.

Στη συνέχεια η κα. Ν. Λάβδα, Δημοτική Σύμβουλος Φιλοθέης-Ψυχικού και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ μίλησε για την πολιτική των Δήμων-μελών του Δικτύου για την Γ΄Ηλικία και συγκεκριμένα για την Υγιή και Ενεργό Γήρανση.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας έγινε αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων προαγωγής υγείας του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου κ. Σ. Παπασπυρόπουλος, Ιατρός Υγιεινολόγος, αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, τονίζοντας  ότι σκοπός τους  είναι ο δήμος να συμβάλει στον έλεγχο της υγείας φαινομενικά υγιών πολιτών σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ. για 7 θανάσιμα νοσήματα (καρκίνου προστάτη, μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, μελανώματος, ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακών νοσημάτων). Έτσι πραγματοποιείται έλεγχος των εξετάσεων σε ηλικιακές ομάδες στόχους με διαπίστωση του κινδύνου και παραπομπή στους θεράποντες ιατρούς. Ο κ. Παπασπυρόπουλος ενημέρωσε ότι πέραν των 14 Δήμων που είχαν αρχικά ενταχθεί στο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας μέσω ΕΣΠΑ, έχουν προστεθεί ακόμη 50 νέοι Δήμοι.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ενότητας παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους των Δήμων-μελών  καλές πρακτικές αυτών.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του Δήμου Κορινθίων, η κα. ΑθΧριστάρα, Ιατρός-Πνευμονολόγος Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Τουρισμού παρουσίασε το «Πρόγραμμα Ψυχαγωγίας και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων (παιδιών-νέων) με αναπηρία «ΕΞΩ ΜΑΖΙ»».  Ο κ. Ηλιόπουλος Κων., αναπληρωτής συντονιστής  του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» και η κα. Γιαννοπούλου Εύα  Κοινωνική Λειτουργός της ΚΕΑΔΗΜΣ του Δήμου Μεσσήνης παρουσίασαν το «Πρόγραμμα Παρέμβασης Ρομα  στην περιοχή Αβερωφ». Στη συνέχεια εκ μέρους του Δήμου Μονεμβασιάς η κα. ΝεραντζουλάκηΡεπαπίνου Ζωή, Μικροβιολόγος, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  σε θέματα Υγείας, μίλησε για το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας κάνοντας παρουσίαση του Προγράμματος για τον 1ο χρόνο λειτουργίας του. Έπειτα, παρουσίαση του Προγράμματος για την Γ’ Ηλικία στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού πραγματοποίησε η κα.  Ν.  Λάβδα. Δημ. Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από τον κ. Αναστάσιο Γκιολή, Δημοτικό Σύμβουλο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Γενικό Ιατρό, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων έγινε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων όπου και διατυπώθηκαν προτάσεις.

Παριστάμενοι ήταν: Ο  κ. Παντελιάς Αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Μακρυνός  Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Β’ του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Λαδόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Ζητάκης Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης και Ειδικός Γραμματέας Αποκεντρωμένων και Παραμεθόριων Περιοχών, ο κ. Φωστηρόπουλος  Δημοτικός Παλαιού Φαλήρου και ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Δ.ΔΥ.Π.Π.Υ, ο κ. Ρεντούμης  μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο  κ. Κουσουλός Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,   η  κα. Κλειώση, η κα. Μαγγίνα-Χώλεση και ο κ. Κεκερής Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,  ο κ. Τσαγρής Διευθυντής Δ. Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η  κα. Χαραλαμπίδου Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, ο κ. Σουβαλιώτης Αντιδήμαρχος Ερυμάνθου, η κα. Σούκουλη Συντονίστρια του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Δ. Κορινθίων, η  κα. Παρασκευοπούλου από το Δ. Νεμέας, η  κα. Γκαβάγια Συντονίστρια Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Δ. Σικυωνίων, ο κ. Δαμασκηνός Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, ο κ. Ζαχαριάς Γενικός Γραμματέας Δ. Σικυωνίων, ο κ. Σακελλαρίου Αντιδήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, η  κα. Θεοδώρου Ιατρός Κέντρου Υγείας Λουτρακίου, ο κ. Αντωνίου Διευθυντής ΔΟΚΟΠΑΠ Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, η κα. Τσέλιου από το Δ. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα