Στο Πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Αστική Βία και τη Διαπαιδαγώγηση, τη Συνύπαρξη και την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλεων (UCLG), ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

Γ. Πατούλης: « Για να διασφαλιστεί η μελλοντική ευημερία των τοπικών μας κοινωνιών οι πόλεις πρέπει να αποτελέσουν κανάλια   διαμεσολάβησης και πρόληψης για την καταπολέμηση των κρουσμάτων βίας»

 

O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) Γ.Πατούλης συμμετείχε στο Πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Αστική Βία και τη Διαπαιδαγώγηση,  τη Συνύπαρξη και την Ειρήνη, τις εργασίες του οποίου άνοιξε στη Μαδρίτη ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.

 

Στόχος του Φόρουμ που διοργάνωσαν ο Δήμος Μαδρίτης σε συνεργασία με τους Δήμους Παρισίων και Βαρκελώνης αλλά και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τοπικών Αρχών και Πόλεων, είναι η εξεύρεση τρόπων, προκειμένου οι τοπικοί ηγέτες να μπορούν να κάνουν για να καταστήσουν τις πόλεις χώρους  ειρήνης και  συνύπαρξης.

Παράλληλα αξιολογήθηκαν οι λόγοι που οδηγούν στη βία, έγινε ανταλλαγή χρήσιμων και ιδιαίτερα εποικοδομητικών εμπειριών και προτάθηκαν συγκεκριμένες ιδέες που αφορούν στην εκπαίδευση για την ειρήνη και περιστρέφονται γύρω από τη διαμεσολάβηση και τη διαχείριση των συγκρούσεων καθώς και τη συνύπαρξη.

Επιπρόσθετα συζητήθηκε η δρομολόγηση πολιτικών ειρήνης, προγράμματα και έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν προς σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

 

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον Φόρουμ όπου δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλο τον κόσμο να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εποικοδομητικές εμπειρίες με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους  διεθνείς οργανισμούς και τους ηγέτες της ειρήνης, ανοίγοντας μια διαδικασία συζήτησης και προβληματισμού, με στόχο την εκπαίδευση ως εργαλείο  συνύπαρξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική
ευημερία των πόλεών μας.

Oι εμπειρίες θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο και οδηγό, έτσι ώστε οι πόλεις να μπορούν να αποτελέσουν κανάλια διαμεσολάβησης και πρόληψης για την επίλυση των συγκρούσεων και την καταπολέμηση των κρουσμάτων βίας».

Στο πλαίσιο του φόρουμ προεγκρίθηκε από όλους τους συμμετέχοντες το ψήφισμα για τη «Δέσμευση για την ειρήνη κατά της βίας στις πόλεις».

Ειδικότερα στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, «ότι οι βίες πηγάζουν από την ανισότητα και τις συγκρούσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά» και επισημαίνεται πως «ο στόχος δεν είναι τόσο η αναζήτηση συναινέσεων όσο η διαχείριση των διχογνωμιών, το να δοθεί χώρος στη διαφορετικότητα της σκέψης, των απόψεων, των τρόπων ζωής».

Παράλληλα αναγνωρίστηκε η πόλη «ως ιδανικός χώρος οικοδόμησης χώρων ειρήνης, επειδή ακριβώς η πόλη είναι εκεί όπου προβάλλουμε τις ανησυχίες μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους συνανθρώπους μας, οικοδομούμε κοινότητα».

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως αναφέρει το ψήφισμα οι τοπικές αρχές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που το προσυπογράφουν δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων:

 

  1. Να προτρέψουν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν, να εφαρμόσουν και να επιβλέψουν ένα εθνικό πρόγραμμα δράσης για την πρόληψη των διαφόρων μορφών βίας.
  2. Να εφαρμόσουν μηχανισμούς που θα εξαλείψουν τη διαφθορά.

3.Να αναπτύξουν προγράμματα τοπικής δράσης για να αντιμετωπιστούν  οι διάφορες μορφές αστικής βίας

 

Η ανάπτυξη αυτών των τοπικών προγραμμάτων σημαίνει:

 

Προώθηση πολιτικών τοπικής ισότητας, πολιτικής φροντίδων αλλά και προώθηση εργαλείων διαμεσολάβησης και κοινωνικής συναίνεσης.

Παράλληλα προβλέπει θέσπιση προγραμμάτων αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών αστικής βίας, ανάληψη πρωτοβουλιών προώθησης της συμβίωσης, του σεβασμού και της διαφορετικότητας και ανάπτυξη πολιτικών που θα προωθούν το Δικαίωμα στην Πόλη διασφαλίζοντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αειφορία.

Όπως υπογραμμίζεται στη Διακήρυξη, «πέρα από τις διάφορες μορφές αστικής βίας, η δέσμευση αυτή απευθύνει κάλεσμα για την υπεράσπιση της ειρήνης απέναντι στον πόλεμο».

Επιπλέον οι πόλεις δεσμεύτηκαν να διαδώσουν, να αναμείξουν και να εντάξουν περισσότερες τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων και να γνωστοποιήσουν το μήνυμα αυτό σε κυβερνήσεις, μέσα επικοινωνίας, οικονομικούς παράγοντες, στον κόσμο της δικαιοσύνης, στον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό κόσμο και στους διεθνείς οργανισμούς.

 

Επισυνάπτεται το αναλυτικό κείμενο του ψηφίσματος

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα