Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%823 %cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%825 %cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%8210Γ. Πατούλης: Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δούμε τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα-

Το μήνυμα που θα στείλουμε με το συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι: Συνεργασία δήμων και κεντρικής κυβέρνησης για να  γίνει πράξη η μεταρρύθμιση στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση. Αν δεν εισακουστεί, τότε θα δράσουμε και θα αντιδράσουμε

 

 Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, στη Ρόδο, παρευρέθη και μίλησε χθες, Σάββατο,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Το συνέδριο,  που πραγματοποιείται ενόψει  του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, έχει ως στόχο όχι μόνο να περιγραφούν τα σημαντικά   και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι του νοτίου Αιγαίου, αλλά και να επαναπροσδιοριστεί  ο σημαντικός αναπτυξιακός ρόλος  τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και αναζητηθούν νέοι τρόποι στήριξής τους λόγω του πρόσθετου βάρους που επωμίζονται με το προσφυγικό- μεταναστευτικό , ευρισκόμενοι  στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων,  όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχο Ρόδου Φ. Χατζηδιάκο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν η νησιωτικότητα  αποτελεί πρόβλημα ή ευκαιρία ανάπτυξης.

«Διαχρονικά, τόνισε, η νησιωτικότητα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα. Μιλάμε για πρόβλημα με τις συγκοινωνίες στα νησιά,  για πρόβλημα με την υγεία, πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Αλλά αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά. Προσωπικά πιστεύω, ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, αυτή  η στιγμή, είναι η στιγμή που πρέπει να δούμε τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία. Είναι ευκαιρία σήμερα να φροντίσουμε  να έχει εννιά μήνες τουρισμό η Ρόδος, είναι ευκαιρία να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στο νησί του Ιπποκράτη, τη Κω» σημείωσε, τονίζοντας  ότι «αυτό, δυστυχώς δεν εξαρτάται από τους δημάρχους, διότι ούτε τα μέσα έχουν,  ούτε τις αρμοδιότητες για να το πράξουν».

Ανέφερε δε ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, που αποφασίστηκε ερήμην της Αυτοδιοίκησης.

«Οι θεσμοί, είπε ο κ. Πατούλης, συζήτησαν με την κυβέρνηση, όχι με μας. Η αγωνία των νησιωτών δεν  θα έπρεπε να φτάσει στους θεσμούς από τους ίδιους; Εισπράξαμε περισσότερα; Όχι.  Και αν κάποιοι προωθούσαν άλλα τουριστικά συμφέροντα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε σε εθνική συνεννόηση, αλλά δεν μας κάλεσε κανείς ούτε για αυτό».

«Η Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και παλαιότερα και τώρα δεν παίζει το ρόλο που παίζει στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί στο μυαλό της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης κυριαρχεί η άποψη ότι έτσι περιορίζεται η δική της  εξουσία».

Κάλεσε δε τα κόμματα να αφήσουν στην άκρη παντός τύπου ιδεοληψίες και να προχωρήσει η χώρα σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, διότι, όπως σημείωσε, χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καμία διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υπάρξει.

Χαρακτήρισε δε το επικείμενο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει 1-3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και  έχει ως κεντρικό του θέμα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως «πολύ κρίσιμο, διότι θα πρέπει σύσσωμοι και ενωμένοι  οι αιρετοί της χώρας να στείλουν  ένα δυνατό μήνυμα: Το σύστημα του συγκεντρωτικού κράτους απέτυχε, πρέπει να κατευθυνθούμε προς την ουσιαστική αποκέντρωση, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και για να γίνει επιτέλους πράξη η μεταρρύθμιση στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση, για να στηρίξουμε σ΄ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται, για να υπάρξει τοπική και εθνική ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δήμων και της κεντρικής κυβέρνησης.  Και αν το μήνυμά μας δεν εισακουστεί, τότε θα δράσουμε και θα αντιδράσουμε».

Με αφορμή δε την παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή στο συνέδριο και αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που παραμένει σε εκκρεμμότητα για «χτένισμα» από τη νέα ηγεσία, σημείωσε με νόημα ότι το νομοσχέδιο πρέπει να φτάσει στη Βουλή με την υπογραφή Σκουρλέτη και ως «νομοσχέδιο Κουρουμπλή» και να ψηφιστεί άμεσα, διότι επιλύει πολλά κρίσιμα ζητήματα για την καθημερινή λειτουργία των δήμων.

Στις εργασίες του συνεδρίου  παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, βουλευτές Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εκπρόσωποι κομμάτων και δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους 34 δήμους του Ν.  Αιγαίου.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα