Στο χώρο ανασκαφής στην Αρχαία Κραννώνα ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος

Τον χώρο της ανασκαφής στην αρχαία Κραννώνα επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος επικεφαλής κλιμακίου. Εκεί ο διευθυντής της ανασκαφής, αναπληρωτής καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Μποσνάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών.

Ανέφερε σχετικά: «Στο χώρο που είναι στο βόρειο τμήμα της Ακρόπολης, πέρυσι είχαμε ανακαλύψει οικιστικά κατάλοιπα. Αρχίσαμε και αντιλαμβανόμαστε τις κατόψεις των σπιτιών και των άλλων κτιρίων  και σε ορισμένα σημεία είχαμε εντοπίσει  αρχαίους δρόμους.  Με την φετινή ανασκαφή άρχισε να εμφανίζεται το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης.  Εντοπίστηκαν επίσης τα ίχνη ενός βίαιου γεγονότος  που θεωρούμε ότι είναι πιθανότατα ένας σεισμός ο οποίος διέλυσε μία κατοικημένη περιοχή  και παρατηρήσαμε τις πρώτες προσπάθειες επιδιόρθωσης των κτιρίων.

Στο χώρο όπου κείται το νότιο κομμάτι της ανασκαφής  περυσινές  ενδείξεις μας οδηγούσαν σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο, πιθανώς με λατρευτική χρήση, δηλαδή έναν ναό. Φέτος διαπιστώσαμε ότι το κτίριο συνεχίζει για πάνω  από τα 10 μέτρα και κάνει μια καμπύλη. Αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αψιδωτό κτίριο, γεγονός που παραπέμπει σε κατόψεις δημοσίων κτιρίων, ναών ή οικιών του ηγεμόνα που ανάγονται σε παλαιότερες εποχές όπως ο 7ος αιώνας ή ο 6ος αιώνας π.Χ. Αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την ανασκαφή όλο το χρόνο θα διαπιστώναμε ότι εκεί υφίσταται κάτι που είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Είμαστε δηλαδή στο πρώτο επεισόδιο μιας συναρπαστικής σειράς που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Κραννώνα».

Καταφέραμε επίσης με την πολύ προσεκτική δουλειά της στρωματογραφίας να εντοπίσουμε δραστηριότητες οι οποίες ανάγονται στον 5ο και στον 4ο αιώνα π.Χ.  Πέρυσι είχαμε βρει μία ασημένια δραχμή από τη Λάρισα και φέτος ανακαλύψαμε μερικά θραύσματα από ερυθρόμορφα αγγεία αττικών εργαστηρίων του 4ου αιώνα π.Χ, εποχή στην οποία υπήρξε μεγάλη παραγωγή ερυθρόμορφης  κεραμικής.

Το δεύτερο σημείο που χρήζει αναφοράς είναι η ιδιαίτερη συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Φέτος επισκέφθηκαν την ανασκαφή εξαίρετοι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Μπάρι της Ιταλίας  οι οποίοι ασχολούνται με την αρχαία αρχιτεκτονική και με υπερσύγχρονα όργανα μας παρουσίασαν τη σχεδιαστική αποτύπωση των κτηριακών λειψάνων.  Από το Ινστιτούτο της Ταραγόνας της Ισπανίας μία φοιτήτρια μας ανέλυσε μεθόδους  αρχαίοβοτανολογίας. Με ένα ειδικό όργανο παρουσίασε στοιχεία για τη χλωρίδα της περιοχής, την κατανάλωση τροφών κ.λπ.

Παρ’όλα τα σημαντικά ευρήματα η επιθυμία μας είναι να τρέξει περισσότερο ο χρόνος  σε σχέση με την ανασκαφή, για να αποδώσουμε κάτι σημαντικό στην κοινότητα. Γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε  μία πρώτη συνάντηση στον Δήμο Κιλελέρ όπου συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα ή να επενδύσουμε πόρους ούτως ώστε η ανασκαφή να μπορέσει, τουλάχιστον για δύο χρόνια, να προχωρήσει χωρίς διακοπή. Στο επόμενο χρονικό διάστημα ευελπιστώ ότι θα καταλήξουμε στη μορφή μιας προγραμματικής σύμβασης  με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, να αυγατίσει δηλαδή ο αρχαιολογικός χώρος και να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στις πολιτιστικές διαδρομές του Δήμου.

Ευχαριστώ δημόσια το Δήμο Κιλελέρ και προσωπικά τον Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο για την αμέριστη βοήθεια που μας προσφέρει κάθε χρόνο καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην εξαίρετη φιλοξενία μας».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των ανασκαφών και δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι ο Δήμος Κιλελέρ θα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για την ανάδειξη της Αρχαίας Κραννώνας.

Το Δήμαρχο συνόδευαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Νταφόπουλος, ο νυν και ο τέως, Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Αχιλλέας Χατζούλης και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο Πρὀεδρος της ΤΚ Κραννώνα Κώστας Τσιαγκλάνης, η αρχαιολόγος, επιμελήτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Στέλλα Κατακούτα και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα