Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του CEMR Γ.Πατούλης

brussels_07122016

Γ. Πατούλης: «Επιβάλλεται η συστράτευση των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε θέματα καίρια όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών και η απασχόληση

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) Γ. Πατούλης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Περιφερειών, στο οποίο είναι μέλος.

Κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκαν οι σημερινές αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών.

Παράλληλα συζητήθηκε ο οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας ο οποίος θέτει στόχους και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα σε τρεις τομείς: Μετανάστευση και εξωτερικά σύνορα, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ενόψει της εν εξελίξει διαδικασίας εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα δώσει συνέχεια στις γνωμοδοτήσεις της για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, την παράνομη μετανάστευση, την ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών και την εταιρική σχέση συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών/εθνικών στρατηγικών πρόληψης για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και στην υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ πόλεων στον τομέα της ασφάλειας.

Τέλος η συζήτηση εστιάστηκε στην προώθηση ορθών πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων στις χώρες-μέλη της Ευρώπης. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση η συμμετοχή των νέων γενεών έχει καίρια σημασία για να διασφαλιστεί η ισχύς του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ωστόσο, αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με το τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο και τις οργανώσεις των νέων. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η προώθηση της απασχολησιμότητας των νέων γενεών και η κινητικότητα φοιτητών και εργαζομένων θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί για ακόμη μία φορά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, έγινε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση για σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια των πολιτών και η μετανάστευση, αλλά και η απασχόληση των νέων.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε επιβάλλεται η συστράτευση των τοπικών κοινωνιών όλης της Ευρώπης προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και μία ενιαία στρατηγική για τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των ευρωπαϊκών πόλεων.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

Ενωμένοι και με σταθερή συνεργασία, μέσω του πολύ σημαντικού θεσμικού οργάνου που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, εργαζόμαστε προκειμένου οι πολίτες όλης της Ευρώπης να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Από εδώ, την καρδιά της Ευρώπης, στέλνουμε και ένα ηχηρό μήνυμα προς τις κεντρικές κυβερνήσεις οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν πως πρέπει να διαθέσουν στις τοπικές αρχές τους απαραίτητους πόρους αλλά και τις αρμοδιότητες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιες για το καλό των πολιτών τους».

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα