Στη Μάλτα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του CEMR Γ.Πατούλης για τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, με επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα

Γ.Πατούλης: « Η νομοθετική εξουσία πρέπει να πάψει να πυροβολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να της δώσει τον ρόλο που της αρμόζει στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γ.Πατούλης  επισκέφθηκε τη Μάλτα προκειμένου να συμμετάσχει στην 173η συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωπαικής Επιτροπής των Περιφερειών, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το μεταναστευτικό ζήτημα.

Κατά τη διάσκεψη παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη αλλά και για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σε θέματα στρατηγικής και διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος και επανέλαβε την πεποίθηση του πως για την ομαλή αντιμετώπιση του ζητήματος, απαιτείται πανευρωπαϊκό σχέδιο.

Παράλληλα επικαλούμενος τη συμβολή των Δήμων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης διαμήνυσε πως η νομοθετική εξουσία πρέπει να πάψει «να πυροβολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος θεσμός που κρατά όρθια την κοινωνία.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της τομεακής προτεραιότητας που αποδίδει η Ένωση για τη Μεσόγειο στην αστική ανάπτυξη και σύμφωνα με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην υλοποίηση μίας ευρωμεσογειακής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η  Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM) δρομολογεί ένα πολιτικό σχέδιο ανάπτυξης ικανοτήτων για την προώθηση μίας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα συζητήθηκε και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για υποστήριξη των Δήμων της Λιβύης.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε το ανοικτό Κέντρο Υποδοχής και Υποστήριξης Μεταναστών Marsa, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στη Μάλτα, όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου να γίνει με ορθό τρόπο η ενσωμάτωση τους στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα πρότυπο κέντρο υποδοχής μεταναστών και υπογράμμισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών  είναι η διαρκής και στενή συνεργασία των Δήμων με τα αρμόδια υπουργεία. «Μόνο με κοινό σχεδιασμό δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα ανισοτήτων και διατάραξης της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Μάλτα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Valletta Αλεξιέι Ντίνγκλι με τον οποίο συζήτησαν θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος με αφορμή το γεγονός ότι  πρωτεύουσα της Μάλτας ανακηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018.

Ειδικότερα  συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και εξέτασαν κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν από τους Δήμους των δύο χωρών για δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος των δύο χωρών.

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα