Συνέντευξη του Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Με τίτλο «Ο κ. Σκουρλέτης είναι “λίγος” για να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ  συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης αφού κάνει αναφορά με συγκεκριμένα παραδείγματα επισημαίνοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών «δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση» και ότι «δεν επιθυμεί το διάλογο», τονίζει ότι ο Γ. Σκουρλέτης «δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μιλά απαξιωτικά για τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά μας όργανα. Ενώ είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, λες και αυτό είναι το πρόβλημα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

  • Κύριε Πατούλη , γιατί η ΚΕΔΕ δεν μετέχει στο διάλογο με το Υπουργείο κι αποχώρησε από την επιτροπή για την αλλαγή του Καλλικράτη;

Η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη , καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις. Προτάσεις που διαμορφώθηκαν σε δύο Συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το Υπουργείο είναι αυτό που δεν έχει ακόμη καταθέσει προτάσεις κι εύλογα αναρωτιόμαστε τι είδους διάλογος είναι αυτός, όταν η μια πλευρά δεν παρουσιάζει τις θέσεις της;

  • Θεωρείτε ότι εσκεμμένα το Υπουργείο δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τις θέσεις του; Δεν συνεργάζεστε μαζί τους;

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Στα δυο αυτά χρόνια της σημερινής Κυβέρνησης πέρασαν τρεις Υπουργοί Εσωτερικών. Με τον κ. Βούτση και τον κ. Κουρουπλή η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή, σε βαθμό παρεξηγήσεως θα έλεγα. Ήλπιζα ότι θα συνέβαινε και με τον κ. Σκουρλέτη το ίδιο . Αυτή ήταν η πρόθεση μου.  Διαπιστώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Κυβέρνησης. Και δεν αφορά η θέση μας αυτή μόνον το ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη. Μπορώ να σας αναφέρω 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό μου.

  1. Στον προϋπολογισμό του 2017, προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.
  2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
  3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, αφήνοντας χωρίς στήριξη πάνω από 120.000 συνανθρώπους μας .
  4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους , κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους.
  5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες  του  κάθε Δήμου , αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την  πληρωμή τους.
  6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης.
  7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
  8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
  9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
  10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται κι άλλα παραδείγματα για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι σήμερα η στάση της Κεντρικής Κυβέρνησης, απέναντι στο θεσμό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φυλάνε για μας το ρόλο της «φιλιππινέζας» της κεντρικής εξουσίας. Αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να παίξουμε το παιχνίδι τους. .

  • Παρά τα όσα λέτε, ο κ. Σκουρλέτης έχει ξεκινήσει απευθείας διάλογο με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Ο κ. Υπουργός διεξάγει ένα «διάλογο μαϊμού», κι όχι πραγματικό διάλογο.  Επιχειρεί να παρακάμψει την ΚΕΔΕ και να συνομιλήσει δήθεν απευθείας με τους Δήμους. Ο λόγος είναι προφανής. Φοβάται την ενότητα και την ενιαία φωνή της Αυτοδιοίκησης. Είδαν τι έπαθαν όταν επιχείρησαν να μας αφαιρέσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα το 2015. Το ίδιο συνέβη, όταν διέρρευσε πριν μερικούς μήνες η πρόθεσή τους να μας επιβάλλουν εκτελεστικούς γραμματείς στους Δήμους.  Γι αυτό προτιμούν να μιλήσουν με έναν – έναν Δήμο, στη  λογική της μικροπολιτικής συναλλαγής. Ο κ. Σκουρλέτης με λογική «Μαυρογυαλούρου» άρχισε να μοιράζει τα χρήματα μας δεξιά κι αριστερά , την ώρα που υποτίθεται ότι κάνει διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη. Εκμεταλλεύεται τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα των Δήμων, δίνει υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει. Υποτιμά τους Δημάρχους αν νομίζει ότι θα περάσει αναίμακτα την απλή αναλογική, εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Τον καλώ έστω και τώρα να αφήσει τις «μαϊμουδιές» και να προσέλθει στο διάλογο με θέσεις κι όχι με φθηνές υποσχέσεις.

  • Γιατί δεν συζητά η ΚΕΔΕ την απλή αναλογική; Έχετε να φοβηθείτε κάτι;

Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα , να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν  τις κοινωνικές τους δομές , οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.

 

  • Επιμένετε πολύ στο ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας

Λογικό δεν είναι ; Πως θα υπάρξει μεταρρύθμιση , αν δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις; Ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» απέτυχαν ακριβώς γι αυτό το λόγο, γιατί δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς οικονομικά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Αυτός είναι ο λόγος που απευθύναμε ως ΚΕΔΕ στον κ. Σκουρλέτη μια σειρά από ερωτήματα, που αφορούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Τον ρωτήσαμε να μας πει αν έχει κοστολογήσει το κόστος της Μεταρρύθμισης , γα την οποία υποτίθεται ότι έχει σχέδιο και κάνει διάλογο. Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι , όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους; Επίσης δεν μας έχει απαντήσει τι θα γίνει με τη φορολογική αποκέντρωση, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Δεν μας λέει πότε θα αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που αποτελούν τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Ο κ. Σκουρλέτης «κρύβεται» από τα σοβαρά και προβάλλει σκόπιμα την απλή αναλογική. Αυτό το «κρυφτούλι» όμως θα σταματήσει, θέλει δεν θέλει. 

 

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα