Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ε. Φιλόπουλου για το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών που υλοποιείται σε Δήμους της χώρας

Από το Φεβρουάριο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 2.936  δωρεάν μαστογραφικοί έλεγχοι σε 26 Δήμους

 

Γ.Πατούλης: « Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και θα διευρύνει το έργο αλληλεγγύης και προσφοράς σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες»

 

 

Τα απολογιστικά στοιχεία από το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού που υλοποίησε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε 26 Δήμους της χώρας από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017, παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ε.Φιλόπουλο, υπογράμμισε πως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί «θεσμική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητα η προώθηση δράσεων Αλληλεγγύης και Στήριξης των χιλιάδων συμπολιτών μας, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών δομών και δομών προαγωγής της υγείας που λειτουργούν οι Δήμοι της χώρας».

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αποφάσισε, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού αλλά και συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων που λόγω οικονομικών αδυναμιών ή γεωγραφικής απόστασης, αδυνατούν να έχουν ευχέρεια πρόσβασης σε σχετικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή μονάδες πρόληψης.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η διάθεση κινητής μονάδας μαστογράφου, η οποία υποστηρίζεται από εξειδικευμένο επιστημονικά και τεχνικό προσωπικό και περιοδεύει σε Δήμους της χώρας.

 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, έχουν διεξαχθεί ήδη σε ένα έτος, δωρεάν μαστογραφικοί έλεγχοι στους εξής Δήμους: Παρανεστίου, Αργιθέας, Δεσκάτης, Νεστορίου, Αγράφων, Πρεσπών, Ακτίου-Βόνιτσας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Σκιάθου, Μετσόβου, Βιάννου, Ορχομενού, Ζαγορίου, Σαμοθράκης, Οροπεδίου – Λασιθίου, Ναυπακτίας, Άρτας, Φλώρινας, Δράμας, Μακρακώμης, Αμφιλοχίας, Κεφαλλονιάς, Τήνου, Λαμίας, Φαρκαδόνας, Ρόδου. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μαστογραφίες και στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 2.396 μαστογραφίες. Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν ύποπτα ευρήματα σε 53 περιπτώσεις.

 

(Επισυνάπτονται τα αναλυτικά στοιχεία με τον αριθμό των δωρεάν μαστογραφιών που έγιναν σε κάθε Δήμο)

 

Να σημειωθεί ότι βασικός στόχος του προγράμματος, εκτός από την παροχή δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου, είναι η ενημέρωση και η διανομή ενημερωτικού υλικού για τον Καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, το κάπνισμα, τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τη συνεργασία και υπογράμμισε ότι στόχος είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί με πιο τακτικούς δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερους Δήμους της χώρας. Επιπρόσθετα πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα του προγράμματος δείχνουν ότι ο μόνος τρόπος να υποστηριχθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι οι εποικοδομητικές συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς φορείς αλλά και με τις υπηρεσίες των Δήμων μας. Πιστεύουμε στην αξία της πρόληψης αλλά και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα υγείας».

Από την πλευρά του ο κ. Φιλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωση σε ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, διαμήνυσε την πρόθεση του να συνεχιστεί το πρόγραμμα και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ που αγκάλιασε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λ.Μουζάκα και οι Δήμαρχοι Άρτας Χ. Τσιρογιάννης, Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος, Διδυμότειχου Π. Πατσουρίδης, Μακρακώμης Ε. Παπαευθυμίου και Βοίου Δ. Λαμπρόπουλος .

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα