Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

FullSizeRender_12jul16FullSizeRender_12072016

Γ.Πατούλης-Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιθυμεί τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά δεν θα δεχθούμε να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» 

 

Τη σημαντική και ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά και στην ενσωμάτωση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Κατά τη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στη συνεισφορά των Δήμων έκανε λόγο για «πλεόνασμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» και σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Leclerc, την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ύπατης Αρμοστείας, προκειμένου να διευθετηθούν μία σειρά από ζητήματα που θα διευκολύνουν το έργο των Δήμων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ειδικότερα ζήτησε τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας στο πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διατίθενται απευθείας στους δήμους πόροι που θα έρθουν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα και να σχεδιάζουν και να εκτελούν ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων που υλοποιεί η Υπάτη Αρμοστεία, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  υπογράμμισε την ανάγκη, οι Δήμοι να έχουν την αποκλειστική διαχείριση των κτιρίων που είναι στην κυριότητα τους και  διατίθενται για τη στέγαση των προσφύγων.

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών για το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιούνται μέσω των Δήμων.

Από την πλευρά του ο κ. Philippe Leclerc, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της Ύπατης Αρμοστείας, επικαλούμενος και τα επιτυχημένα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσα από τα σύμφωνα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με αρκετούς Δήμους.

Παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Πατούλη για όλα τα προγράμματα που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από το προσφυγικό ζήτημα με στόχο τη δημιουργία κλίματος σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα