Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γιώργου Πατούλη με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Τουρκίας και Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών Καντίρ Τομπάς

Κωνσταντινούπολη1Κωνσταντινούπολη2

Μεγάλες οι προοπτικές συνεργασίας κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR)  Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Δήμαρχο της πόλης, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Τουρκίας και Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών (UCLG) Καντίρ Τομπάς, παρουσία του Γενικού Προξένου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελου Σέκερη.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των προέδρων των Ενώσεων Δήμων μετά την προ πολλών χρόνων συνάντηση του τότε προέδρου της ΚΕΔΕ και σημερινού Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου και του τότε δημάρχου Κωνσταντινούπολης και σημερινού πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και από τα δύο μέρη τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών.

Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε η σύσταση δύο μόνιμων κλιμακίων μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Τουρκίας  και τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου με σκοπό τη διερεύνηση και προώθηση τομέων συνεργασίας κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θεσμικά ζητήματα και ειδικότερα σε μεταρρυθμίσεις για την αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε τομείς όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία.

Επίσης συμφωνήθηκε η διεξαγωγή κοινού συνεδρίου μεταξύ των δύο Αυτοδιοικητικών φορέων με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας με στόχο τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για το καλό των δύο χωρών και των πολιτών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται να υπάρξει μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών συνεργασία για να αντιμετωπιστεί αυτό το μέγιστων διαστάσεων πρόβλημα. Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση των δύο χωρών υπογράμμισαν ότι αυτές θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των κεντρικών αποφάσεων.

 

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

 

Συναντηθήκαμε σήμερα με μια παγκόσμια Αυτοδιοικητική προσωπικότητα,  τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Τουρκίας  και Πρόεδρο του  Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών κ. Καντίρ Τομπάς, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία μας σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Συνεργασία που θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του ρόλου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αλλά και συγχρόνως θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών σε θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο στους Δήμους μας για την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών και την ανάπτυξη της χώρας μας.

 Κωνσταντινούπολη3Κωνσταντινούπολη4

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα