Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της 32ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου

FullSizeRender3Γ. Πατούλης:  Όλοι οι Αιρετοί της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε στο πλευρό σας και συμπαραστεκόμαστε συστηματικά για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο περιθώριο των εργασιών της 32ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

«Ελπίζω και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω στην Κύπρο να έχει δοθεί λύση στο εθνικό ζήτημα της Νήσου και να γιορτάσουμε όλοι μαζί σε μία ενωμένη Κύπρο με μία ενιαία Ένωση των Δήμων όλης της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης  προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη 32η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου εξέφρασε εκ μέρους των Δημάρχων της Ελλάδας τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας και να παρέχουμε σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα FORA τη συστηματική συμπαράστασή μας για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου».

FullSizeRender1

Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σημείωσε ότι η εμπειρία της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να φανεί χρήσιμη, τονίζοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία μας, το know how των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ελληνική εμπειρία των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει την τελευταία 30ετία, υπογράμμισε ότι «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η διακοινοτική συνεργασία, ενώ η συνένωση σε μεγαλύτερους Δήμους, στην αρχή με τον «Καποδίστρια» και στη συνέχεια με τον «Καλλικράτη», παρά τα λάθη και τις υπερβολές που έγιναν στη χωροθέτηση των ορίων, βοήθησε στην εξοικονόμηση πόρων και στην αύξηση του πολιτικού βάρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αναφερόμενος δε στη συγκρότηση της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι  «παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Περιφερειάρχες δεν αντιλαμβάνονται ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και αποτελούν δύο ισότιμες βαθμίδες του διοικητικού συστήματος της χώρας, ο μέχρι σήμερα συνολικός απολογισμός είναι θετικός».

Ωστόσο τόνισε ότι «αυτή η θετική εμπειρία από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, δεν αποτελεί εγγύηση ότι εάν πραγματοποιηθούν ανάλογες στην Κύπρο θα πετύχουν. Κάθε χώρα έχει τις δικές της οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη δική της χωροταξία, το δικό της διοικητικό σύστημα και οι θεσμοί τη δική τους ιστορία».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης  στο σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί με επάρκεια, με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, με συσσίτια για τους άπορους δημότες μας, με προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη νέα πρόταση που καταθέτει η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι αυτή δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

FullSizeRender

«Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η νέα Αποκέντρωση που προτείνουμε, σημαίνει επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, που θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και θα βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας, της εταιρικής σχέσης και της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σημαίνει σχέσεις συνεργασίας Κεντρικής Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων, ώστε να αποτελούν τους τρεις ισότιμους πυλώνες του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας μας.

Αυτή η νέα Αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε προϋποθέτει και τη διεύρυνση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Μελετούμε τη δυνατότητα δημοσιονομικής αποκέντρωσης, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν φορολογική εξουσία. Προχωρούμε όμως πολύ προσεκτικά, γιατί αυτό απαιτεί ισχυρούς μηχανισμούς επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης των φόρων και ικανό σύστημα αναδιανομής που θα ενισχύσει τους αδύνατους Δήμους. Διότι παρά τη συνένωση που πραγματοποιήθηκε, υπάρχουν αρκετοί μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι που δεν θα έχουν τα έσοδα των μεγάλων».

Επίσης, ο κ. Πατούλης διευκρίνισε ότι η επόμενη μεταρρύθμιση, «δεν θα αφορά πλέον τον αριθμό των δομών αλλά τις λειτουργίες. Θα είναι μια λειτουργική μεταρρύθμιση. Το μεγάλο πρόβλημα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων είναι ότι η Κεντρική Διοίκηση πρώτα συζητά το μέγεθος των Δήμων και των Κοινοτήτων και μετά τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να ασκήσουν και τους πόρους που θα αποκτήσουν, δηλαδή «βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο».

Εμείς, από την πλευρά μας, αλλάζουμε αυτή την κατεύθυνση. Δεν συζητάμε πλέον δομική αλλαγή (με αλλαγές του αριθμού και των ορίων των Δήμων), αλλά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των πόρων των Δήμων και την απλοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των λειτουργιών τους.

Παράλληλα, επιδιώκουμε τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020 και ιδιαίτερα των Κοινωνικών Προγραμμάτων που αφορούν τη επισιτιστική βοήθεια, την αντιμετώπιση της φτώχειας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και γενικότερα την κοινωνική ένταξη των αδύνατων κοινωνικών ομάδων».

Επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε το διαχρονικό σοβαρό πρόβλημα που συνοδεύει τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που είναι η απουσία Προγράμματος Υποστήριξης της Εφαρμογής του για να υπογραμμίσει ότι «ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε νέα μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εάν δεν θα συνοδεύεται από Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής της με επαρκείς πόρους».

Κλείνοντας ο κ. Πατούλης είπε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη για συνεργασία με την Ένωση Δήμων Κύπρου σε όλα τα πεδία και ειδικότερα:

  • με την ανταλλαγή των εμπειριών και τεχνογνωσίας και τη μεταφορά καλών πρακτικών,
  • με την πρόσκληση εκπροσώπων κάθε Ένωσης στις σημαντικές εκδηλώσεις της άλλης Ένωσης,
  • με τη συνεργασία των εκπροσώπων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως στην Επιτροπή Περιφερειών, καθώς και στα διεθνή FORA,
  • με την αξιοποίηση του Προγράμματος INTERREG Ελλάδας– Κύπρου και γενικότερα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και ειδικών προγραμμάτων όπως το «πακέτο Γιουνκέρ».

 FullSizeRender2

Στην 32η Γενική Συνέλευση των Ένωσης Δήμων Κύπρου μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός και ο Λευτέρης Περικλή από το Γενικό Οργανωτικό της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησε και Σύμβουλος Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία Χρήστος Καποδίστριας, ενώ συμμετείχαν σύσσωμοι οι αιρετοί της Κυπριακής Αυτοδιοίκησης.

FullSizeRender4

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα