Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τον Πρόεδρο κ. J. Frecon και μέλη του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης- Γ.Πατούλης: « Με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κογκρέσου είμαστε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια να διαχειριστούμε το προσφυγικό ζήτημα αποτελεσματικά και συντονισμένα»

kogreso photo 1kogreso photo 2

Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Jean -Claude Frecon, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης.

Ο κ. Frecon συνοδευόταν από τον κ.  Gyorgy Illes, που είναι ένας από τους 2 εισηγητές της έκθεσης που συντάσσει το Κογκρέσο για το μεταναστευτικό ζήτημα με τίτλο «Από την υποδοχή στην ενσωμάτωση: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», τον Διευθυντή του Κογκρέσου κ. J-P Bozouls και την Γραμματέα της Επιτροπής παρακολούθησης κ. Stephanie Poirel.

Εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας Δ. Τσανάκα και η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλ. Σωτηριάδου, μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, οι οποίοι μετέφεραν και αυτοί  στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών και ενσωμάτωσης τους στις τοπικές κοινωνίες.

Στην παρέμβαση του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέδραμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, με όσα μέσα διέθετε, στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και εξήρε τις προσπάθειες των Δημάρχων να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Επιπρόσθετα ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου και για την έκθεση που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα και η οποία παρουσιάστηκε στο σχετικό συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ στην Σάμο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους τους φορείς.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν την έκθεση από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ,  ώστε τα συμπεράσματα της να συνεκτιμηθούν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της έκθεσης του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  επισήμανε πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και συντονισμένα το προσφυγικό ζήτημα.

Ενδεικτικά και με αφορμή τη επίσκεψη των μελών της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο κ. Πατούλης τόνισε πως εκτός από κάποια πρότυπα κέντρα, υπάρχουν δυστυχώς και άλλα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι ενδεδειγμένες.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη καθορισμού του ελεγκτικού ρόλου όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης του ζητήματος, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα που δεν ταιριάζουν σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα.

Παράλληλα επισήμανε ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να συμβάλλει στη διαχείριση της κρίσης χωρίς να μετέχει στα συλλογικά όργανα αποφάσεων και χωρίς να είναι πάντα ενήμερη για τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, δυσχέρανε το δύσκολο έργο της.

Επιπρόσθετα επισήμανε πως οι θέσεις του Κογκρέσου για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως αυτές αποτυπώνονται στην σχετική έκθεση, είναι ταυτόσημες με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τους Έλληνες αιρετούς γεγονός που, όπως ανέφερε, ισχυροποιεί τη φωνή της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου για το ενδιαφέρον που δείχνει για την προσπάθεια της χώρας αλλά για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον χώρο της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Jean -Claude Frecon μετέφερε τη στήριξη του Κογκρέσου στην προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και επισήμανε πως η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνεται στη βάση των διαχρονικών αξιών της Ευρώπης που είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Επιπρόσθετα μετέφερε την επίσημη θέση του Κογκρέσου για το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με την οποία καμία χώρα, μεταξύ τους και η Ελλάδα, δεν θα πρέπει να σηκώνει όλο το βάρος της διαχείρισης. Ειδικότερα τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει ένας ισόρροπος καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να είναι επιτυχημένη η διαδικασία υποδοχής και ενσωμάτωσης τους στις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η Έκθεση -Σύσταση 375(215) της ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη διαδικασία παρακολούθησης της κατάστασης τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Έκθεση περιλαμβάνει 13 σημεία -προτάσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και συντάχθηκε σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα το 1990.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση ένα πολύτιμο εργαλείο για την ελληνική Αυτοδιοίκηση και μετέφερε τη βούληση της ΚΕΔΕ να συμβάλλει στη διαδικασία συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς με τις προτάσεις του συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω Σύσταση του Κογκρέσου.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα