Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τα οικονομικά των δήμων και την μεταναστευτική – προσφυγική κρίση

_AR_8473

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που αποφασίστηκαν να πραγματοποιηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων από την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την ενημέρωσή τους για την οικονομική κατάσταση των δήμων. Παράλληλα ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα  για τη θέση της ΚΕΔΕ σε ότι αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.  

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο Α΄  Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκος Χιωτάκης και Απόστολος Κοιμήσης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Βαγγέλης Πάνου. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε στη συνάντηση και ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων, τονίζοντας ότι παρά τις συνεχείς περικοπές πόρων που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός για το 2016  προοιωνίζεται εξίσου δυσμενής για την Αυτοδιοίκηση, καθώς προβλέπονται  εκ νέου περικοπές. Σημείωσε ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που αναλογεί στην Αυτοδιοίκηση της χώρας μας ανέρχεται μόλις στο 2,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι  8,5%. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη  αύξησης του ποσοστού του ΑΕΠ που κατευθύνεται στους δήμους  καθώς πρώτον, οι τελευταίοι έχουν αναλάβει, παρά τις μειώσεις πόρων και προσωπικού, πρόσθετες αρμοδιότητες, δεύτερον, σηκώνουν σημαντικό βάρος αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης και τρίτον, πρέπει να έχουν διασφαλισμένη τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, τόνισε ο κ. Πατούλης, και δεν μπορούν να κατηγορούν την Αυτοδιοίκηση για τα χρέη της χώρας, όταν ευθύνεται μόνο για το 1%.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ άσκησε κριτική στον τρόπο που πολιτεύεται η Κυβέρνηση, καθώς όπως σημείωσε, πολλές φορές αιφνιδιάζει με τις αποφάσεις της και τις ρυθμίσεις που εισάγει όπως για παράδειγμα η παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα, που έγινε χωρίς βεβαίως να υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθεί  το κόστος.

Αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να προχωρήσει στη  συγκρότηση Επιτροπής στην οποία θα ζητηθεί να συμμετέχει σε αυτήν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να καταθέσει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο.

«Πήραμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Επιτροπής  υπογράμμισε ο κ. Πατούλης καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση  κάποιο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Από την άλλη καθημερινά αιφνιδιαζόμαστε με προσωρινές και πρόσκαιρες αποφάσεις της που τις μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ και όχι από τους αρμόδιους υπουργούς. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε σύντομα μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά στην εξασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων και της διαχείρισής τους σε ότι αφορά στους Δήμους,  στην κατανομή των δομών  φιλοξενίας και στη διαχείρισή τους. Επανειλημμένα, ως Αυτοδιοίκηση  έχουμε εμπράκτως αποδείξει ότι οι μπορεί και πρέπει να γίνουν σημαντικός «κρίκος» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους» .

_AR_8527

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα