Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων

14615617_355296828137243_7674330075548830736_o

Γ. Πατούλης: «Είναι αδιανόητο μία χώρα, μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε «αφιλόξενες» πόλεις»

 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και τα διαχρονικά τους αιτήματα με στόχο την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας, ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α).

Από πλευράς της Ε.Ο.Κ.Α, στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος Μ. Κορωναίος, ο Γ. Γραμματέας Χ. Γερώνυμος και το μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Κ. Θεοδωρακάκη.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας ενημέρωσαν τον κ. Πατούλη για τα ζητήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, με αιχμή την προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, επικαλούμενοι το άρθρο 21 του Συντάγματος μας και το σχετικό άρθρο 9 (προσβασιμότητα) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, το οποίο έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Ειδικότερα έθεσαν το θέμα της προσβασιμότητας σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες ράμπες που υπάρχουν στις εισόδους τους είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες. Παράλληλα υπογράμμισαν τη σημασία της συντήρησης, επισκευής και τροποποίησης πεζοδρομίων καθώς και της τοποθέτησης αντιολισθητικών ταπήτων, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπων της Ε.Ο.Κ.Α στο στάδιο της μελέτης ανάλογων κατασκευών, προκειμένου να αποφεύγονται ακούσια λάθη.

Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως είναι απαραίτητη η αύξηση των θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων καθώς και πως είναι υποχρεωτική η ύπαρξη τέτοιων θέσεων στάθμευσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ επισήμαναν και τη σημασία υποχρεωτικής ύπαρξης αναπηρικών WC σε κοινόχρηστους χώρους.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μέλη του Προεδρείου τόνισαν στον κ. Πατούλη την ανάγκη να μη δίνεται άδεια λειτουργίας σε καταστήματα, αν αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, ενώ έθεσαν και το θέμα της απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από τα δημοτικά τέλη.

Τέλος αναφέρθηκαν και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στα άτομα με κινητική αναπηρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προκειμένου να μη νιώθουν τα άτομα αυτά ότι βρίσκονται στο περιθώριο.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες που δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και οι οποίες, όπως ανέφερε, πηγάζουν τόσο από τη διασπορά αρμοδιοτήτων όσο και από το γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να διαχειριστούν τα του οίκου τους. Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη καταγραφής όλων των δημόσιων κτιρίων που διαπιστώνονται προβλήματα προσβασιμότητας και υπογράμμισε πως πολλές από τις αρρυθμίες, όπως η παράνομη στάθμευση σε θέσεις για αναπήρους, θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δημοτική αστυνομία.

 

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Τα ζητήματα που μου έθεσαν τα μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων είναι σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, χωρίς χρονοτριβές. Είναι αδιανόητο μία χώρα, μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε «αφιλόξενες» πόλεις.

Επιβάλλεται να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, μέσω των περιφερειακών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως έχει τη βούληση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία και να διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Πρέπει όμως να της δοθούν και οι σχετικές αρμοδιότητες προκειμένου οι τοπικές αρχές να αποφασίζουν για τον τόπο τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο επικείμενο τακτικό μας Συνέδριο που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα ενσωματώσουμε μία θεματική ενότητα για τα ζητήματα προσβασιμότητάς τους. Θα συνεργαστούμε και από κοινού θα διεκδικήσουμε μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Related Articles

Δ. Παπαστεργίου: Με ενεργό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουμε πράξη το τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τα Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Η Ελλάδα μπαίνει στην ψηφιακή εποχή έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα με θέμα: «Smart...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση

Διαδικτυακό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις και Προτάσεις για την...

Get in touch

44ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Το Φυσικό Αέριο στην Δράμα

Μετά από συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ενημέρωσε ότι σύντομα αρχίζει το έργο...

Μηδενικά τέλη στην εστίαση για το 2021 από τον Δήμο Άργους Ορεστικού

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου, για δωρεάν διάθεση κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου. Έτσι,...

Παρεμβάσεις σε περιοχές του Δήμου Καστοριάς

Το Μαυροχώρι και την Κορησό επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις που γίνονται στις συγκεκριμένες περιοχές,...

Συνάντηση Δημάρχου Πλατανιά Ι. Μαλανδράκη με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Ν. Χανίων, Δ. Βιριράκη

Συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ιωάννης Μαλανδράκης, με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής κ Δημήτρη Βιριράκη, παρουσία και της Προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του...

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020: Στους τρεις φιναλίστ, ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στην κατηγορία των πόλεων μέχρι 100.000 πληθυσμό.

Ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ε.Ε., την Δευτέρα 22/3/2021 οι τρεις (3) πόλεις που επιλέχτηκαν και είναι finalist για τα βραβεία AWARD 2020/ EUROPEAN MOBILITY...