Συνάντηση για ΕΣΠΑ: Στόχος η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων μέχρι τέλος του έτους – Κεντρική Δομή θα παρέχει βοήθεια σε μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους

ΥΠΕΣΔΔΑYPESDA

Το συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων υπουργείων και της ΚΕΔΕ για να μπορέσουν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την υλοποίηση έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, μέχρι τέλος του 2015 συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Π. Κορκολής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός και ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκης.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στα έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται στον «αέρα». Εξέφρασε τις ανησυχίες των δημάρχων οι οποίες εντάθηκαν μετά την απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου, στην επιστολή του. Σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς  από τη μέχρι τώρα καταγραφή τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεπερνούν τα 480 σε όλη τη χώρα.

 

Από την πλευρά του ο Π. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων.  Ο αρμόδιος για θέματα  ΕΣΠΑ  Γενικός Γραμματέας Π. Κορκολής υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των έργων που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, καθώς και οι τρόποι παροχής βοήθειας στους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα τους στο νέο ΕΣΠΑ.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός διατύπωσε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να δημιουργηθεί μια Κεντρική Δομή η οποία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα μπορεί να καταρτίζει τα τεχνικά δελτία για μικρούς δήμους με κατοίκους κάτω από 5.000. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

 

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση έγινε λόγος και για τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας καθώς και στα επιμορφωτικά προγράμματα. Επίσης συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το τεχνικό κλιμάκιο στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων και της ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλύονται άμεσα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στη διαδικασία υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί.

 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Π. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τη ΚΕΔΕ ότι σε σχέση με τις οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν στις χρηματοδοτήσεις των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποδοθεί περίπου 399 εκατ. ευρώ που θα αφορούν προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων (ΣΑΤΑ).

 

Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, το Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Π. Κορκολής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκης, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ Γ. Ζερβός.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα