Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη Γ. Πατούλης: «Είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τον Επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκη. Στόχος μας είναι μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση λειτουργικά αυτόνομη και οικονομικά αυτάρκης, χωρίς κηδεμονίες»

potami 2

Τα προβλήματα αλλά και οι δυσλειτουργίες που εντοπίζονται στον χώρο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣΔΑ αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη, με τον Επικεφαλής του Ποταμιού Σ.Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πατούλης, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας πως η  Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ώριμη να καταθέσει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για μία πιο ισχυρή και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Οι δήμοι λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Με τεράστιες περικοπές πόρων και έλλειψη προσωπικού προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «H Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο να απεμπλακεί από άγονες κηδεμονίες και γραφειοκρατικές σκοπέλους προκειμένου να συμβάλλει με όσα μέσα διαθέτει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας»

Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στην αναθεώρηση του Συντάγματος με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να αδράξουμε αυτή τη σπάνια ευκαιρία για να κατοχυρωθεί θεσμικά μία ριζική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τους ΟΤΑ προκειμένου να γίνουν πιο ισχυροί, λειτουργικά ανεξάρτητοι, οικονομικά αυτάρκεις και με ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις που καταθέτουμε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».

Αναφερόμενος στα βασικά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εστίασε στην ανάγκη εμπρόθεσμης καταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στην επαναξιολόγηση του Καλλικράτη, στις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους αλλά και στην ανάγκη ανεύρεσης ενός αποτελεσματικού μοντέλου φορολογικής αποκέντρωσης.

Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μία αποτελεσματική νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος με τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο ΕΣΠΑ, με την επισήμανση ότι Αυτοδιοίκηση διεκδικεί τη διαχείριση κονδυλίων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών,  στο ρόλο που απαιτείται να έχει η αυτοδιοίκηση σε αναπτυξιακό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη ομαλής λειτουργίας των κοινωνικών δομών.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σ.Θεοδωράκης τόνισε τα εξής: «Το Ποτάμι δηλώνει αρωγός στην προσπάθεια της ΚΕΔΕ να αναβαθμίσει σε πολλαπλά επίπεδα τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και ειδικά στους άξονες της οικονομικής ανεξαρτησίας και θεσμικής αυτοτέλειας».

Κατά τη συνάντηση από το Ποτάμι παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς, ο γραμματέας Οργανωτικού Παντελής Αβραμίδης, η Πολιτική Υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Μιχάλης Χρηστάκης, εμπειρογνώμονας σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Συντονίστρια των Τομέων Πολιτικής.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της παράταξης  της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας  Δ. Μπίρμπας και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ε. Πάνου.

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα