Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο Γ.Πατούλη με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

kouroumplis_300816kouroumplis_30082016

Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να διεκδικεί, με εμπεριστατωμένες προτάσεις, τη διασφάλιση όλων των παιδιών και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε»

Με βασικά αιτήματα να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε διορθωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές προκειμένου να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος φιλοξενίας παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προσήλθε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόσο στον κ. Κουρουμπλή όσο και στην Αν. υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ως την καθ’ ύλην αρμόδια για το σχεδιασμό του νέου συστήματος, η οποία τελικά δεν παρέστη στη συνάντηση εργασίας.

Αφορμή της σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη στάθηκε το γεγονός ότι δυστυχώς και φέτος η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων οδήγησε εκτός δομών χιλιάδες παιδιά και συγκεκριμένα 36.769, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την έλλειψη διαθέσιμων θέσεων αλλά και προσωπικού στις δομές αλλά και τον αποκλεισμό πολύτεκνων και οικογενειών με χαμηλό εισόδημα από το πρόγραμμα.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η ΚΕΔΕ εμμένει στην πεποίθηση της πως κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός δομών και πολύ έγκαιρα είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος φόβοι, οι οποίοι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώθηκαν.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη από την πάγια θέση της, που είχε διατυπωθεί από νωρίς στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ που είναι  η εξής:

Να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργία νέων.

Παράλληλα επισήμανε πως η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση της με την πλήρη εξατομίκευση του voucher σε συνδυασμό και με τις μειώσεις κατά 5% σε κάθε κατηγορία.

Από την πλευρά του τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας δεσμεύτηκαν ενώπιον της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ πως άμεσα, θα υπάρξει διάταξη που θα ρυθμίζει νομοθετικά θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων στις δομές. Επίσης θα ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Επιπρόσθετα κατά τη συνάντηση διατύπωσαν την πρόθεση τους να συσταθεί μία ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ, η οποία μετά την 1η Οκτωβρίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία κατανομής των ωφελούμενων στις δομές, θα επανεξετάσει το νέο σύστημα προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επισήμανση του κ. Πατούλη και των μελών της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ να υπάρξει κίνδυνος να θεωρηθεί το ποσό του voucher ως φορολογητέο εισόδημα, υπήρξε η κατηγορηματική δέσμευση ότι αυτό δεν θα συμβεί, από τον Ειδικό Γραμματέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομίας Γ. Ιωαννίδη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Η συνάντηση μας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική. Ωστόσο θεωρούμε ατυχή την επιλογή της κας Φωτίου να μην παραστεί, με δεδομένο ότι περιμέναμε συγκεκριμένες απαντήσεις και αντιπροτάσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, από την καθ’ύλην αρμόδια για το νέο σύστημα φιλοξενίας των παιδιών στις δομές.

Ακούσαμε με προσοχή τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών και αντιμετωπίζουμε θετικά την πρόθεση να διασφαλιστούν νομοθετικά οι θέσεις των εργαζομένων στις δομές αλλά και τη διάθεση να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο νέο σύστημα για να αρθούν οι στρεβλώσεις.

Ακούσαμε με πολλή προσοχή και τις θέσεις του Ειδικού Γραμματέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του κ. Ιωαννίδη, στις επισημάνσεις μας. Δεν συμπλεύσαμε. Η προσέγγιση του στα προβλήματα που απασχολούν χιλιάδες οικογένειες είναι, κατά την άποψη μας, τεχνοκρατική ενώ εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Εμείς ως ΚΕΔΕ δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, με συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, τη διασφάλιση όλων των παιδιών και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε».

Στη συνάντηση από πλευράς ΚΕΔΕ, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Γ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Απ. Κοιμήσης-Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σ. Δανιηλίδης-Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Γ.Ιωακειμίδης – Δήμαρχος Νίκαιας, Αγ.Ιωάννου Ρέντη και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου.

Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα