Γιώργος Πατούλης: Υψηλή προτεραιότητα της Τ. Α. η εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών

synedrio FPG_1440

Ως υψηλής προτεραιότητας ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, την  εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, κηρύσσοντας την έναρξη του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δομών Αυτοδιοίκησης Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών το οποίο πραγματοποιείται στο Περιστέρι.

 

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για την ΚΕΔΕ, αποτελεί πρωταρχικό στόχο η υλοποίηση προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του ίδιου λειτουργεί με αναβαθμισμένο ρόλο η Επιτροπή Ισότητας.

 

Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε και το ρόλο του Γραφείο Δικτύωσης – Προώθησης της Ισότητας των Φύλων το οποίο λειτουργεί στη ΚΕΔΕ και  συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα και δράσεις στην Τ.Α..

 

Απώτερος στόχος αυτών των ενεργειών, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι, αφενός να δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα και αφετέρου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

 

«Ως εκ τούτου, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σας διαβεβαιώνω πως θα είμαι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση και για το λόγο αυτό, έθεσα υπό την αιγίδα και του ιδιαίτερου γραφείου μου, την Επιτροπή Ισότητας αλλά και το Γραφείο Ισότητας, πρόσθεσε.

 

synedrio FPG_1536

Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να αντιμετωπίζεται σε πολλαπλά επίπεδα και πολλαπλούς τομείς της κοινωνίας ταυτοχρόνως, κατευθυνόμενη από τις τοπικές κοινότητες και τις υποστηρικτές δομές εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών σε ένα δεδομένο πλαίσιο.

 

Βελτιώνοντας τα δεδομένα και τις στατιστικές για τη βία κατά των γυναικών, υιοθετώντας ειδική νομοθεσία που να εγγυάται ισότιμη προστασία του νόμου και εφαρμογή των διατάξεών του, η Πολιτεία και οι Δήμοι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τις γυναικείες οργανώσεις, μπορούν να θέσουν τα θεμέλια ενός συστήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην βία με βάση το φύλο.

 

Επιπρόσθετα, η διάθεση πόρων, η συνέχιση των υποστηρικτικών δομών για τη βία, η υποστήριξη της έρευνας και της τεκμηρίωσης των αιτιών και των συνεπειών της έμφυλης βίας, τα εκπαιδευτικά και προληπτικά προγράμματα, καθώς και η δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Πολιτείας, των Μη Κυβερνητικών και των γυναικείων οργανώσεων αποτελούν επίσης σημαντικά βήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Το συνέδριο υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την ολοκλήρωση της α’ φάσης του έργου «Δημιουργία και λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας και Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο».

 

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Περιστέρι. Σε ένα δήμο ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα ισότητας και καταπολέμησης της Βίας.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδης, η Γ.Γ. Ισότητας Φ. Κούβελα, καθώς και πλήθος αιρετών και εκπροσώπων φορέων.

synedrio FPG_1353

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα