Σε ευρεία σύσκεψη για τη νησιωτική πολιτική υπό τον αρμόδιο υπουργό Π. Κουρουμπλή, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

photo-yen-1

Γ. Πατούλης : «Μεταβιβάστε στους Δήμους αρμοδιότητες και πόρους προκειμένου να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα από πρόβλημα σε ευκαιρία για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα»

 

Στην επισήμανση πως η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα αλλά μία χρυσή ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης, προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην παρέμβασή του κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον αρμόδιο υπουργό Π. Κουρουμπλή και με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών και Δημάρχων νησιωτικών περιοχών από όλη τη χώρα.

Στη σύσκεψη που είχε ως αντικείμενο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη χώρα με κυριότερα τις ανεπαρκείς θαλάσσιες συγκοινωνίες, τον αυξημένο ΦΠΑ, την έλλειψη υποδομών αλλά και τη χαμηλή απορροφητικότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής Χ. Λαμπρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Θεοδοσιάδης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω παρακμής και πρόσθεσε πως πρέπει άμεσα να μπουν στο επίκεντρο τα ζητήματα της νησιωτικότητας, προκειμένου να δρομολογηθούν αποτελεσματικές λύσεις.

«Χαρτογράφηση των προβλημάτων, απλοποίηση διαδικασιών, σεβασμός του κάθε νησιού ως δήμου, αντιστοίχηση πόρων έργων και αρμοδιοτήτων είναι βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν δομικά προβλήματα της λειτουργίας του κράτους στο νησιωτικό του τμήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα τόνισε πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των νησιών είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους αντίστοιχους δήμους και σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε την άμεση δρομολόγηση των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Παράλληλα τόνισε πως με δεδομένη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των περιοχών αυτών είναι απαραίτητο να υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των νησιωτικών Δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Επιπρόσθετα διατύπωσε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς στις περιοχές αυτές καθώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ έθεσε και το θέμα της κινητικότητας.

Συγκεκριμένα επισήμανε την ανάγκη να γίνει αποδεκτή η πρόταση να ισχύσει το μέτρο της κινητικότητας, ειδικά για αυτές τις περιοχές, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου προέλευσης καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημείωσε, οι ήδη αποψιλωμένοι Δήμοι των περιοχών αυτών, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο κ. Πατούλης ενεχείρισε στην ηγεσία του υπουργείου τη μελέτη για τη νησιωτική πολιτική του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), η οποία αναλύει πρακτικά θέματα νησιωτικότητας, αναδεικνύοντας πιθανές λύσεις και προτείνοντας Οδικό Χάρτη νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα εθνικά και ευρωπαϊκά.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του διαμήνυσε προς τον αρμόδιο υπουργό πως η ΚΕΔΕ θα σταθεί, με τεκμηριωμένες προτάσεις, ενεργός συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία που είναι στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της αναπτυξιακής δυναμικής των νησιών τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σύσκεψη εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη μετείχαν επίσης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Καλογήρου Χ., ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χατζημάρκος Γ., ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Χατζηπέρος Π., ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Πέτροβιτς Δ., ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Μαρκόπουλος Θ., η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Κολυνδρίνη Δ. και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου & Δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός, ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου & Δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων & Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης και ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Κρήτης & Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός.

photo-yen-3 photo-yen-2

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα