Σε επίτιμο δημότη ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο ο Δήμος Λαυρεωτικής

 

Σε επίτιμο δημότη ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Δήμος Λαυρεωτικής, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο 20/1/2018, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μηχανουργείο» του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου μαζί με την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής και τον Πρόεδρό της κ. Α. Βλάδο.

Στην τελετή ανακήρυξης, που πλαισιώθηκε από τον εορτασμό για τα 150 χρόνια της νεότερης ιστορίας της Λαυρεωτικής, o Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς στην ομιλία που απηύθυνε σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «[…]Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η βαθιά σας παιδεία, η σύνεση και η πολιτική σας πράξη μετουσιώνονται στην πολιτειακή σας λειτουργία, ως θεματοφύλακα του Συντάγματος και των δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού, στις συνεχείς προσπάθειές σας για να αποκτήσει η χώρα μας τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή. Παρακολουθούμε τις ενέργειές σας από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας και την αναντικατάστατη συμβολή σας, ώστε, να εξέλθουμε οριστικά και αμετάκλητα από την Επιτροπεία και η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός να σταθούν με ισοτιμία και αξιοπρέπεια σε μια Ευρώπη, που οφείλει να προχωρήσει μπροστά,  υπέρ των λαών της, προς όφελος πρωτίστως του πιο πολύτιμου κεφαλαίου που διαθέτουμε, των νέων μας. Η παρουσία σας είναι ενεργός, όχι μόνον στο αυστηρό πλαίσιο του συνταγματικού σας ρόλου, αλλά και μέσα στην κοινωνία με τις πολλαπλές εκφάνσεις της. Η πνευματικότητά σας απορρέει όχι μόνον από την ιδιότητά σας ως ακαδημαϊκού καθηγητή, αλλά και από μια βαθιά ανθρωπιστική μόρφωση, δίνοντας ένα παιδευτικό πρότυπο, με εκείνον τον τρόπο, που ξέρει πάντα να τον διακρίνει  ο λαός μας. Η ουσιαστική σας παιδεία σάς επιτρέπει να αντιμετωπίζετε τη θέση της εξουσίας του ανωτάτου άρχοντος όχι με έπαρση, αλλά αντίθετα με σεμνότητα και με τη συνείδηση του υπηρετούντος τον λαό και τη χώρα. Είναι το μεγάλο μάθημα που δίνετε στην πολιτική ζωή της χώρας: ότι η προστασία του πολίτη από την αλαζονεία της εξουσίας μπορεί να υπάρξει μόνον μέσα από την αυτογνωσία.  Διότι πράγματι “Αρχή άνδρα δείκνυσι”.» Ο Δήμαρχος ακόμη αναφέρθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου και τις προοπτικές του, ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και στην αδήριτη ανάγκη επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το λιμάνι. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Διδάκτορα Ιστορίας  κ. Γ.Ν. Δερμάτη και τον Αρχιτέκτονα κ. Κ. Μάνθο, ενώ η εκδήλωση άνοιξε με έναν χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Γκόλια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στην ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Λαυρεωτικής, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δημήτρη Λουκά για την τιμή αυτή, έδωσε έμφαση στη μέριμνα που πρέπει να δοθεί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύφεσης, ενώ υπογράμμισε πως το ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι ανάχωμα στο φασισμό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η προστασία και η προαγωγή του κοινωνικού κράτους δικαίου είναι υπαρξιακής σημασίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η οικονομική πρόοδος πρέπει να επιδιωχθεί με τον προσήκοντα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και, ευρύτερα, στο κοινωνικό κράτος δικαίου, αλλά και με ταυτόχρονη φροντίδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε την αντιφώνησή του λέγοντας τα εξής: «Κύριε Δήμαρχε θεώρησα ότι αυτά που ο τόπος σας και η ιστορία του μας διδάσκουν, πρέπει να καθοδηγούν και την άσκηση των καθηκόντων μου πάντα στο πλαίσιο των συνταγματικών μου αρμοδιοτήτων. Να είστε βέβαιος ότι θα το πράξω στο ακέραιο και ελπίζω ως το τέλος της θητείας μου να φανώ αντάξιος στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Στο μεταξύ αισθανόμαστε όλοι περήφανοι για την προσπάθεια που κάνετε για μία επανεκκίνηση της ζωής από εδώ μετά τη μεγάλη κρίση, αισθανόμαστε περήφανοι γιατί είσαστε από τις περιοχές που παρότι επλήγησαν περισσότερο αντέξατε με τρόπο συμβολικό για πολλές περιοχές της Ελλάδος, για αυτό είμαι βέβαιος ότι και στην πορεία για ένα πιο ευοίωνο μέλλον, εσείς θα αποτελείτε τους πρωτοπόρους εμπνέοντας και εμάς τους υπόλοιπους.»

Στους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Χ.Σπίρτζης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο   Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ.Τσιρώνης, ο κ. Π. Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος, η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρ. Δούρου, βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ. Π. Φιλίππου και Ν.Αναγνωστόπουλος, Δήμαρχοι της Αττικής  Περιφερειαρχικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης (πρόεδροι και στελέχη δημόσιων φορέων και οργανισμών).

 

Πηγή: Δήμος Λαυρεωτικής

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα