Πρωθυπουργική εξαγγελία επέκτασης του Προαστιακού σιδηροδρόμου από το Κορωπί

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής στο Λαύριο, που πραγματοποιήθηκε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Μετά τη λήξη του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που διεξήχθη με επιτυχία στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο στο Λαύριο, γίνεται αναφορά στα όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκειά του από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης και τα οποία επικύρωσε με την ομιλία του στο κλείσιμο του Συνεδρίου το βράδυ του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την προσωπική του δέσμευση για άμεση υλοποίησή τους.

Τα συμπεράσματα ανέδειξαν το Δήμο Λαυρεωτικής σε κύριο πρωταγωνιστή και είναι άκρως αισιόδοξα για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη των εθνικών λιμένων είναι η σύνδεσή τους με μέσα σταθερής τροχιάς. H πρωθυπουργική εξαγγελία για επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου από το Σταθμό Κορωπίου με 6 ενδιάμεσους Σταθμούς (Μαρκόπουλο-Καλύβια-Κερατέα-Δακαλειό-Θορικό-Λαύριο) και της Αττικής Οδού προς το εθνικό λιμάνι Λαυρίου, ενοποιεί όλη την αναπτυξιακή μας πρόταση για τη Λαυρεωτική και την Ανατολική Αττική σε συνάρτηση με την Πρωτεύουσα και το Εθνικό Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και η βελτίωση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Μαρκοπούλου-Λαυρίου με την κατασκευή 6 ανισόπεδων κόμβων (3 είσοδοι προς Κερατέα και οι υπόλοιποι προς Δασκαλειό,Βρωμοπούσι,Περιγιάλι), καθώς και με την κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν της λεωφόρου προς το λιμάνι.
  • Επίσης είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του Περιφερειακού Παρακαμπτηρίου αυτοκινητοδρόμου δυτικά της πόλης Λαυρίου προς το Λιμάνι (κόμβος στην Ολύμπικ Μαρίν) και στη συνέχεια προς το Σούνιο.
  • Παρεμβάσεις με εργασίες συντήρησης και ασφάλειας στον παραλιακό δρόμο από Βουλιαγμένη έως Σούνιο με τοποθέτηση διαχωριστικού διαζώματος στη μέση του οδοστρώματος, καθώς και κατασκευή 8 κυκλικών κόμβων για ασφαλή αναστροφή.
  • Τα έργα αυτά είναι μέρος των συνδυασμένων μεταφορών της χώρας, θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων, και επομένως ως έργα μείζονος σημασίας επιβάλλεται η άμεση υλοποίησή τους, στην οποία ευελπιστούμε κατόπιν της εξαγγελίας τους από τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπερβαίνοντας την παθολογία και τις καθυστερήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.
  • Αντίστοιχα, η βελτίωση και ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου με συμπληρωματικά έργα επέκτασής του και προστασία του από το νοτιά, η λειτουργία του ως τουριστικού (κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής) και επιβατηγού λιμένα καθώς και η δημιουργία υδατοδρομίου αποτελούν αναγκαία έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
  • Κατόπιν κοινής σύσκεψης Υπουργείου Ναυτιλίας-ΤΑΥΠΕΔ-ΟΛΛ.ΑΕ με το Δήμο Λαυρεωτικής, πρόκειται να μας παραχωρηθούν οι παραλίες (Βρωμοπούσι,ΑγίαΜαρίνα,ΆγιοςΝικόλαος,Θορικό,Κομομπίλι,Οξυγόνο,Πέρδικα,Λεγραινά) που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες.
  • Καθημερινή διασύνδεση ανά ημίωρο του Λιμένα και της πόλης Λαυρίου, Κερατέας, καθώς και των άλλων πόλεων των Μεσογείων, μέσω του ΚΤΕΛ (με υπαγωγή στον ΟΑΣΑ), απευθείας με τον σταθμό Προαστιακού στο Κορωπί και το αεροδρόμιο και τους άλλους σταθμούς του Προαστιακού και του Μετρό με φθηνότερο εισητήριο, με κατάργηση της αναχρονιστικής διαδρομής προς το Πεδίο του Άρεως.
  • Παράλληλα με τη διάθεση από μέρους του Υπουργείου 2 ολοκαίνουργιων τουριστικών λεωφορείων θα γίνει διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου του Μαραθώνα με το Ναό του Ποσειδώνα και το αρχαίο θέατρο του Θορικού με ενδιάμεσους σταθμούς τους υπόλοιπους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μεσογείων και φυσικά με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα.
  • Ολοκλήρωση του αναστηλωτικού έργου του Υπουργείου Πολιτισμού στο αρχαίο Θέατρο Θορικού αλλά και στο ευρύτερο όμορο αρχαιολογικό πάρκο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
  • Ολοκλήρωση ενεργειών και διαδικασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, για τη λειτουργία του αρχαιολογικού καταδυτικού πάρκου Λαυρεωτικής σε αρχαία ναυάγια από το Σούνιο, Λαύριο, Μακρόνησο μέχρι το Δασκαλειό.

Τη χρηματοδότηση εκτέλεσης 3 πολύ σημαντικών έργων από το ΠΔΕ του ΥΠΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζης:

α) Ανάπλαση της Κεντρικής οδού Αθηνών-Λαυρίου της πόλης Κερατέας, των όμορων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και αναβάθμιση και ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου του παρακείμενου Αθλητικού Κέντρου,

προϋπολογισμού 6.500.000 €.

β) Αποχέτευση οικισμών Σουνίου, Ποσειδώνιας έως Λαύριο, προϋπολογισμού 7.200.000 €.

γ) Χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ Α.Ε.απαλλοτρίωσης 2.630 τ.μ στο ΟΤ 23 της πόλης Κερατέας για επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 2ου Δημ. Σχολείου Κερατέας, καθώς και απαλλοτρίωσης 1.550 τ.μ. στο ΟΤ 60 της πόλης Κερατέας για την κατασκευή του 3ου Νηπιαγωγείου Κερατέας.

Επίσης ο Υπουργός κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε την επικείμενη μεταφορά του αναβαθμισμένου Εργαστηρίου ειδικών ελέγχων οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών από το Χολαργό στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Χρηματοδότηση ύψους 2.500.000 € του έργου «Απορρύπανση-Αποκατάσταση του κτηρίου «Κονοφάγος» στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου».

Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου αποκατάστασης αναπήρων στο Κέντρο Υγείας Κερατέας.

Ανάρτηση δασικών χαρτών στη Δημοτική Κοινότητα Κερατέας μέχρι το τέλος Αυγούστου 2018, στη Δημοτική Κοινότητα Λαυρεωτικής και στη Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018.

 

Πηγή: Δήμος Λαυρεωτικής

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα