Προτάσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη για αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ με στόχο την ενίσχυση των αντιπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στα ανώτερα πολιτικά όργανα Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ

synedrio 3

Κάλεσμα στη ΝΔ να βγει από το τακτικό συνέδριο με «καθαρό λόγο» που θα σηματοδοτεί τη βούληση της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ρόλο που της αξίζει απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, πρόταση που η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα διατυπώσει προς όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ειδικότερα σε παρέμβαση του κατά τη συνεδρία της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Είναι η απάντηση στο πρόβλημα της εθνικής ανταγωνιστικότητας», που έγινε στο πλαίσιο του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά  στην εκπόνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αφού όμως προηγηθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, από την κεντρική διοίκηση.

«Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει και η ανάπτυξη στη χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε πως εάν εφαρμοστούν στη χώρα μας τα ευρωπαϊκά μοντέλα ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε «θα μιλάμε για μία άλλη Ελλάδα».

synedrio 2

Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε συγκεκριμένες  αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, με στόχο την ενίσχυση της αντιπροσώπευσης των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Ά και ΄Β βαθμού, στα ανώτερα πολιτικά όργανα του κόμματος.

Ειδικότερα πρότεινε:

1)Στα μέλη του κόμματος που μετέχουν στην Πολιτική Επιτροπή λόγω της ιδιότητας ή του αξιώματος τους να προστεθούν

Α)Οι εν ενεργεία Δήμαρχοι που είναι μέλη του κόμματος

Β)Οι εν ενεργεία Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι που είναι ταυτόχρονα εκλεγμένοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Γ)Όλοι οι εν ενεργεία Περιφερειάρχες που είναι μέλη του κόμματος

2)Δικαίωμα υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος να έχουν όχι μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και μέλη που έχουν διακριθεί για την πολιτική και κοινωνική τους δράση και σε άλλους χώρους όπως η επιχειρηματικότητα, η αυτοδιοίκηση, η επιστήμη

3)Οι Αντιπρόεδροι του κόμματος να εκλέγονται και αυτοί από τη βάση

4)Στο επόμενο συνέδριο να συμμετάσχουν, ως σύνεδροι ex officio, και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, των επιστημονικών συλλόγων και των κοινωνικών φορέων.

 Νωρίτερα στον χαιρετισμό που απεύθυνε σε άλλη συνεδρία της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος της ΝΔ με θέμα το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, η  αύξηση της ανεργίας, η ένταση της φτώχειας δημιουργούν αντικειμενικά πρόσφορες συνθήκες για την ανάπτυξη εθελοντικής δράσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής».

Ωστόσο κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και να μην τις μεταθέτει σε τρίτους και πρόσθεσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στηρίζει και αναδεικνύει τον εθελοντισμό, βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον κοντά στον πολίτη, αναδεικνύει την εθελοντική προσφορά και δίνει κίνητρα ενίσχυσης της εθελοντικής δράσης.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Περιμένω από την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει με τολμηρά βήματα μπροστά , δημιουργώντας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του εθελοντικού κινήματος στην Πατρίδα μας».

synedrio 1

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα