Πρόταση λύσης για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μέσω του προγράμματος De Minimis από τον Θανάση Νασιακόπουλο

Πρόταση λύσης στο θέμα των δίκαιων αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών, αναζήτησε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Δήμαρχος Κιλελέρ και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης, η οποία προκύπτει από το μέσο όρο των τιμών της τελευταίας 5ετίας και της σημερινής τιμής πώλησης. Μία διαφορά που είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι αμφίβολη ακόμη και η κάλυψη του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.

Όπως εξήγησε ο Θανάσης Νασιακόπουλος «τα λιπάσματα, τα καύσιμα κλπ, αυξήθηκαν κατακόρυφα διπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής, κυρίως των δημητριακών». Συμπληρώνοντας ότι «οι φετινές τιμές πώλησης είναι εξαιρετικές και θα μπορούσαν να δώσουν βαθιά οικονομική ανάσα στους αγρότες. Οι πρώτες παραγωγές, όσων πρόλαβαν τις θεομηνίες και αλώνισαν, ήταν αρκετά καλές. Οι χαλαζοπτώσεις όμως και οι πλημμύρες έκαναν τεράστια ζημιά». Και ολοκλήρωσε το σκεπτικό του τονίζοντας ότι «η τιμή αποζημίωσης πέφτει κατά πολύ στο μέσο όρο της πενταετίας λόγω των τεσσάρων προηγούμενων ετών που κυμαινόταν πολύ χαμηλά. Η διαφορά που θα προκύψει απέναντι στις φετινές τιμές θα είναι τεράστια».

Αυτή η διαφορά ζήτησε ο Δήμαρχος Κιλελέρ να καλυφθεί με τη συνδρομή της Πολιτείας, μέσω ενός προγράμματος De Minimis. «Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες ίσως και να καλύψουν το κόστος της παραγωγής που δαπάνησαν, με την προϋπόθεση πάντα μίας καλής και γρήγορης εκτίμησης που θα γίνει από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κατανόησε τη σημασία του θέματος, εξήγησε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ γιατί  οι τιμές αποζημιώσεων καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και ο ΕΛΓΑ έχει υποχρέωση να τις ακολουθεί όταν υπολογίζει, σύμφωνα με την δήλωση ΟΣΔΕ, τις πληρωμές στους ασφαλισμένους αγρότες. Το θέμα όμως απασχολεί ήδη τις υπηρεσίες  του.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι προσλαμβάνονται είκοσι (20) γεωπόνοι στο Υποκατάστημα Λάρισας άμεσα ως έκτακτο προσωπικό για την γρήγορη εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν.

Ενημέρωσε επίσης ότι στο προγραμματισμό του είναι στο προσεχές διάστημα να επισκεφθεί τον κάμπο της Θεσσαλίας, για να διαπιστώσει και αυτοπροσώπως της καταστροφές από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα