Πρώτα «θα μας δώσει» λογαριασμό η κα Δούρου και μετά την αρμοδιότητα

Δύο σχεδόν χρόνια μετά τις δημόσιες εξαγγελίες της για «ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)» και για την ανάγκη προώθησης μιας «εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», έχοντας «απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων», η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ δηλώνει πρόθυμη να περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους Δήμους.

Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετική αυτή την αλλαγή στάσης και τη δημόσια από μέρους της παραδοχή των θέσεων της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των Δήμων, και όχι της Περιφέρειας.

 • Που οφείλεται η αλλαγή θέσης;

Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε πού οφείλεται πραγματικά αυτή η αλλαγή θέσης.

Η κα Δούρου αναγνώρισε ότι η μέχρι σήμερα τακτική της είναι λανθασμένη; Κι αν ναι, γιατί προώθησε την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ να μεταφέρει τις αρμοδιότητες επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής;

Ή μήπως επιχειρεί να πετάξει σε άλλα χέρια την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αφού αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο με δική της ευθύνη και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 • Πρώτα απολογισμός και μετά η μεταφορά της αρμοδιότητας

Πριν περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους Δήμους η κα Δούρου θα πρέπει να μας κάνει έναν απολογισμό. Στη συνέντευξη της ισχυρίστηκε ότι δεν μιλά με λόγια αλλά με έργα.

Αυτό το έργο την καλούμε να μας παρουσιάσει, έστω και με καθυστέρηση .

Μέχρι σήμερα αποφεύγει να μας απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που της έχουμε θέσει. Γι’ αυτό την καλούμε για μια ακόμη φορά να μας πει, πριν παραδώσει στους Δήμους την αρμοδιότητα:

 • Γιατί θεώρησε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα των έργων που αφορούν τα απορρίμματα της Αττικής;
 • Ποια είναι τα έργα του ΠΕΣΔΑ που προορίζει να υλοποιήσει για την Αττική;
 • Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ, τη ΜΕΑ Σχιστού και τα έργα Γραμματικού;
 • Στο σχέδιο της για την Αττική ποιες προβλέπεται να είναι οι άλλες ΜΕΑ συμμείκτων; Χωρίς την ύπαρξή τους χρειαζόμαστε επιπλέον τεράστιας χωρητικότητας ΧΥΤ.
 • Ποιοι είναι και που θα γίνουν οι 2 επιπλέον ΧΥΤ της Αττικής;
 • Ποιο είναι το σχέδιο για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση της Φυλής;
 • Ποιες είναι οι μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού; Το ΕΜΑΚ και το Γραμματικό δεν καλύπτουν παρά ένα μέρος του στόχου.
 • Ποια και πόσα είναι τα Πράσινα Σημεία που θεωρούνται ορθολογικά και αναγκαία για την Αττική; Στο ΠΕΣΔΑ υπάρχει απλά παράθεση των προτάσεων των Δήμων, χωρίς καμιά αξιολόγηση όπως απαιτεί η ΠΥΣ και όταν είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι τα χρήματα δεν επαρκούν
 • Ποιο είναι το κόστος των έργων; Με ποια μεθοδολογία υπολογίστηκε; Γιατί δεν αφορά όλα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων;
 • Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης αν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν επαρκέσουν;

Στα ερωτήματα αυτά περιμένουμε απαντήσεις.

 

Η κα Δούρου δεν είναι μια νέα Περιφερειάρχης, συμπληρώνει δύο χρόνια θητείας και οφείλει «να  δώσει λογαριασμό», στους Δημάρχους αλλά και στους πολίτες της Αττικής, τι έργο έχει να παρουσιάσει σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα