Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο Δήμο Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων ξεκίνησε το πρόγραμμα ελέγχου-καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2022. Οι εφαρμογές γίνονται ανά εικοσαήμερο, από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο και περιλαμβάνουν εργασίες προνυμφοκτονίας σε χώρους όπου υπάρχουν λιμνάζοντα και ρυπασμένα ύδατα, κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων, για τον περιορισμό της ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών.

Η εφαρμογή προνυμφοκτονίας στα φρεάτια των όμβριων υδάτων και λοιπών υδατοσυλλογών στην ευρύτερη περιοχή των Βριλησσίων πραγματοποιείται με ταμπλέτες σκευασμάτων βραδείας αποδέσμευσης και όπου απαιτείται. Συνδυαστικά χρησιμοποιείται υψηλής πίεσης ψεκαστικό σύστημα.

Ο κύκλος εργασιών της προνυμφοκτονίας περιλαμβάνει:
(α) έλεγχο εστιών,
(β) καταγραφή της αφθονίας των προνυμφών και
(γ) εφαρμογές προνυμφοκτόνων σκευασμάτων στις εστίες.
Το χρονικό διάστημα μεταξύ των κύκλων των εργασιών είναι 20 (είκοσι) μέρες και όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Βασική παράμετρος για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών.
Χρήσιμες οδηγίες:
Για την προστασία από τα κουνούπια συμβάλλουμε όλοι:
• Προλαμβάνουμε: Όχι στάσιμα νερά σε μπαλκόνια και αυλές.
• Προστατευόμαστε: Εντομοαπωθητικό μέρα και νύχτα.
Στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκετε πληροφορίες για την προστασία από τα κουνούπια, https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/
Η συνεισφορά των πολιτών στην καταπολέμηση μπορεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχουν αναρίθμητοι χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως πλημμυρισμένα υπόγεια, ανοικτές δεξαμενές, δοχεία κάθε τύπου, όπως πιατάκια από γλάστρες, διαρροές νερού ή ανοιχτά φρεάτια σε εσωτερικές αυλές, κλπ.
Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο, τη βεράντα που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Είναι εύκολο να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ένας βασικός κανόνας: «Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».
Τι πρέπει να κάνουμε:
• Περιορίζουμε στον χώρο μας όλες τις επιφάνειες ή μεγάλα αντικείμενα όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά
• Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (βαρέλια, ποτιστήρια, τενεκέδες, κλπ.), γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα
• Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στα δοχεία νερού των κατοικίδιων ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)
• Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
• Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
• Απομακρύνουμε το νερό που συγκεντρώνεται γύρω από εξαρτήματα αυτόματου συστήματος άρδευσης (μπεκ, σταλάκτες, κλπ)
• Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, ώστε να μη δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά.
• Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
• Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
• Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία κάθε μέρα το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών
. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.
• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη < 2μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
• Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα