Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων: Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και άλλα πρόστιμα

Οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων

 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να είναι ουραγός στη διαχείριση των αποβλήτων. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι ανάγκη να προβληματιστούμε γιατί δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και άλλα πρόστιμα».

 

Στις παραπάνω επισημάνσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

 

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση και στη διαλογή των απορριμμάτων, καθώς όταν η διαδικασία γίνεται εγγύτερα στο πολίτη τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα και τα ποσοστά των υλικών που ανακυκλώνονται να είναι μεγαλύτερα.

 

«Η Κυβέρνηση με ένα νόμο να δώσει άμεσα λύσεις και η Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην υλοποίηση του. Όταν ο τόπος αποφασίζει για το τόπο του, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα. Η εικόνα που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο τουρισμό».

 

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η κεντρική διοίκηση δεν έχει διασφαλίσει το ελάχιστο των πόρων που απαιτούνται για τη δημιουργία των υποδομών και των δράσεων τοπικής διαχείρισης.

 

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα θεσμικά ζητήματα για να μπορέσουν οι Δήμοι να χωροθετήσουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις διαχείρισης και δεν αναφέρομαι μόνο στα Πράσινα Σημεία.

 

«Δύο χρόνια μετά δυστυχώς είμαστε στο ίδιο σημείο εκκίνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη χώρα, την αυτοδιοίκηση και  για τους πολίτες από την αδράνεια κάποιων να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις για θεσμικές και οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν στην εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

 

Στην Αυτοδιοίκηση η θεσμική διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όπως είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης και σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό χώρο».

 

Σε σχέση με τους ΦΟΔΣΑ ανέφερε πως είναι ανάγκη να αναπτυχθούν ισχυροί και βιώσιμοι ΦΟΔΣΑ με κατάλληλη στελέχωση, εξοπλισμό και θεσμικά εργαλεία και διασφαλισμένους πόρους για τις υποδομές διαχείρισης για να μπορέσουν να επιτελέσουν πραγματικά το ρόλο τους. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να υπάρξει επιτάχυνση όλων των επιμέρους διαδικασιών και θεσμικών ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, διαδικασίες δημιουργίας των νέων φορέων, να αξιοποιηθεί ο έως τώρα σχεδιασμός και να υπάρξει  τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των όποιων μεταρρυθμίσεων.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι τα «χρονικά περιθώρια πλέον δεν υπάρχουν. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η χώρα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και άλλα πρόστιμα».

 

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν ομιλία, εκτός από το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Σωκράτης Φάμελλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα