«Για να μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα συμβάλει στην αποκέντρωση πόρων. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για ένα ακόμη χαμένο ΕΣΠΑ».
Στις σχετικές επισημάνσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στo forum που πραγματοποιείται χθες και σήμερα στην Αθήνα με θέμα «Χρηματοδότηση έργων και Επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σε σχέση με την υλοποίηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στο οποίο θα μπορούν οι δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα πρότεινε το 10% των χρημάτων από το σχέδιο Γιούνκερ να κατευθυνθεί αποκλειστικά σε δημοτικές επενδύσεις.
Ο Γ. Πατούλης πρότεινε επίσης τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα, ενώ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού προγράμματος τύπου «ΘΗΣΕΑ» για την αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:
Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να μετατρέψουμε το σημερινό μειονέκτημα, σε μελλοντικό πλεονέκτημα.
Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, η αύξηση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκαλεί αύξηση του συνολικού εθνικού ΑΕΠ.
Ως ΚΕΔΕ έχουμε διατυπώσει αίτημα για φορολογική αποκέντρωση και δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που να προορίζεται για δημοτικά έργα.
Ως αυτοδιοίκηση διαπιστώνουμε μεγάλη έλλειψη και σε ποιοτικά χρηματοδοτικά προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις κι ανάγκες της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σήμερα καθίσταται αναγκαία η μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Δημοτική Τράπεζα.
Οι δήμοι είμαστε ο μοναδικός τομέας της γενικής κυβέρνησης που διαχρονικά προσφέρει πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως ΚΕΔΕ επιμένουμε ότι το Ε.Σ.Π.Α. θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μία bottom up στρατηγική ανάπτυξης.
Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε για άλλη μια φορά άκρως συγκεντρωτικά χωρίς τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι μικροί, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι οι οποίοι δε διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ουσιαστικού αποκλεισμού τους από το ΕΣΠΑ.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να δοθεί τεχνική και επιστημονική υποστήριξη σε όσους δήμους παρουσιάζουν ανάλογες αδυναμίες.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η επενδυτική πολιτική θα πρέπει να υποστηριχθεί με βάση τρεις πυλώνες:
Α. Συντονισμός των δημοσίων επενδυτικών πολιτικών στα διαφορετικά επίπεδα της γενικής κυβέρνησης
- Ενίσχυση των ικανοτήτων για παραγωγή και διαχείριση δημοσίων επενδύσεων όπως επίσης και προώθηση της εκμάθησης επενδυτικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης
Γ. Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών και πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης
Η πρωτοβάθμια ΤΑ το τελευταίο καιρό βρίσκεται απομονωμένη, πραγματοποιούνται σχεδιασμοί για αυτήν χωρίς αυτήν, κάτι το οποίο συμβαίνει χωρίς τη δική της ευθύνη. Αν και οι προτάσεις μας είναι επιστημονικά θεμελιωμένες και τεκμηριωμένες και στηριζόμενες στη πραγματική κοινωνία και οικονομία, δεν λαμβάνονται υπόψη.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις της και ρόλους και αρμοδιότητες και τους αναγκαίους πόρους.
Οι πόροι του ΕΣΠΑ και ο τρόπος διαχείρισης τους θεωρούνται για κάποιους πολιτικό λάφυρο, το οποίο σχεδιάζουν να διαχειριστούν για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους οφέλη κι επιδιώξεις, κι όχι το στόχο για εθνική οικονομική ανάπτυξη
Αυτόν τον σχεδιασμό οι Δήμοι και τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης τους όπως η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ, θα τον ανατρέψουμε.
Εκτός όμως από την ενεργό συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουμε μετά επιτάσεως ζητήσει από την Κυβέρνηση, τη δημιουργία ενός νέου «ΘΗΣΕΑ», ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά «παρακρατηθέντων».
Η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com