Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Από τη Σάμο η Αυτοδιοίκηση «έδειξε» το δρόμο – Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή μας και να δώσει άμεσες λύσεις

foto 2 4.6foto 3 4.6 (1)photo 1 4.6 (1)Με κεντρικό μήνυμα ότι το «κλειδί» για τον αποτελεσματικό συντονισμό του προσφυγικού ζητήματος είναι η συνυπευθυνότητα Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή το τριήμερο συνέδριο  για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ στη Σάμο.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ».

Παράλληλα διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αποτέλεσαν τη βάση του κειμένου συμπερασμάτων το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: 

«Το κεντρικό μήνυμα που βγαίνει από αυτή την ιδιαίτερα παραγωγική εποικοδομητική συζήτηση που έγινε όλες αυτές τις ημέρες του Συνεδρίου  είναι ένα. Η Αυτοδιοίκηση  ανταποκρίθηκε με ωριμότητα, ισχυρή θέληση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Για να υπάρξει όμως αποτελεσματική λύση στο προσφυγικό ζήτημα είναι επιβεβλημένη  η συνεργασίας όλων των φορέων του κράτους, χωρίς μικροκομματικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Από τη Σάμο η Αυτοδιοίκηση «έδειξε» το δρόμο. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή μας και να δώσει άμεσες λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο μας».

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον πρόεδρο του CEMR Inigo de la Serna να υπογράψει το κείμενο της έκκλησης για μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου το οποίο, εκτός από τον κ. Πατούλη υπέγραψαν άλλοι 12 Έλληνες δήμαρχοι οι πόλεις των οποίων δέχθηκαν το μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών.

Σε έξι άξονες συνοψίζεται το στρατηγικό σχέδιο της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, με βασική προϋπόθεση η Αυτοδιοίκηση να έχει κεντρικό ρόλο στο εθνικό σχέδιο υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και να μην λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της.

Μεταξύ άλλων η  Αυτοδιοίκηση  θεωρεί αναγκαίο τον καθορισμό κριτηρίων για την ισοκατανομή των προσφύγων, την υποστήριξη των Δήμων που υποδέχονται πρόσφυγες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με συγκεκριμένες δράσεις.

Οι έξι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΕΔΕ είναι οι εξής:

  • Ο ρόλος και η προσέγγιση των Δήμων στη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών
  • Συντονισμός των πολιτικών και δράσεις δικτύωσης
  • Υποδοχή και υποστήριξη των προσφύγων
  • Προώθηση της ένταξης των προσφύγων
  • Ενέργειες ευαισθητοποίησης

Αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων που επισυνάπτεται.

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα