Πατούλης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Αναγκαία η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει με αίσθημα ευθύνης μία ριζική μεταρρύθμιση του κράτους με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την τοπική ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε χθες στα Ιωάννινα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, τη δόμηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους, από την αρχή.

Στο Συνέδριο παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι: Ο. Γεροβασίλη υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών,  Π. Κουρουμπλήςυπ Ναυτιλίας, Γιάννης Λώλος, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Θ.Μπέγκας Δήμαρχος Ιωαννιτών, Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. ΜάξιμοςΝίκος Τράκας, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α, Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Frederic Vallier, Γενικός Γραμματέας Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.).  Επίσης το Συνέδριο χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης,  ο ΓΓ του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΣΥ Γ. Ιωαννίδης, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν.Σοφιανός, το μέλος της Ένωσης Κεντρώων Οδ. Δήμου. Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο κ. Π.Μπούγιας και τη ΛΑΕ ο Πρόεδρός της Π.Λαφαζάνης.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησαν αιρετοί από όλη την Ελλάδα και πλήθος παρατηρητών.

Αιχμή της μεταρρύθμισης η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων

Αφετηρία για να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε το Συνέδριο ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της με στόχο να δοθεί ώθηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο, που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση του κράτους, με αιχμή την ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση.

«Όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεση μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου»

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και μιας νέας τοπικής διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως διαχρονικές παθογένειες όπως η απουσία πολιτικής συναίνεσης, η μετατόπιση ευθυνών, ο λαϊκισμός και η μικροκομματική λογική πρέπει να εκλείψουν, για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια Μεγάλη Αλλαγή, τόνισε και  πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, για να χτιστεί μία νέα Ελλάδα. «Πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα όπως το προσωπικό των Δήμων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, τη λειτουργία των κοινωνικών δημοτικών υπηρεσιών όπως είναι η δημοτική Αστυνομία, τους ΚΑΠ, αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων τα οποία προορίζονται για κοινωφελή έργα υπέρ των πολιτών. «Για μας είναι αυτονόητο να έχουν οι Δήμοι κυρίαρχο κι αποφασιστικό ρόλο, στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Είτε αυτά λέγονται ΕΣΠΑ, είτε λέγονται Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Θέλουμε απλή λογική και όχι απλή αναλογική. Όχι στη μείωση της θητείας των αιρετών

Σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που έχει μάθει να λειτουργεί με σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, αλλά απλής λογικής» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη. «Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών, σημείωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της θητείας των αιρετών, έκανε λόγο για πολιτικό προσωπικό δύο ταχυτήτων τονίζοντας: « Δεν αντιλαμβανόμαστε, τέλος, γιατί πρέπει να μπει όριο θητειών στους Δημάρχους, όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για όριο θητειών στους βουλευτές».

«Για να μην ζήσουμε άλλη Μάνδρα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των φορέων του κράτους»

.Επικαλούμενος την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα αλλά και στα Μέγαρα, ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι ρόλοι και οι ευθύνες όλων των φορέων του κράτους.

«Στην περίπτωση της Μάνδρας η Περιφέρεια μήνυσε τον εαυτό της και στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από τον Δασάρχη ,ως δικαιολογία για την απραξία της. Το Κεντρικό Κράτος από την αρχή έριχνε την ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση γενικά και οι Δήμοι έτρεχαν να διαχειριστούν την τραγωδία τοπικά. Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας διδάξει» ανέφερε.

«Η Μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευθεί από συνταγματική αναθεώρηση»

Εστιάζοντας στη σημασία εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου φορολογικής πολιτικής με φορολογική αποκέντρωση και αναβάθμισης του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως ο χωρικός σχεδιασμός, που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε πως η Μεταρρύθμιση στο Κράτος, πρέπει να συνοδευτεί από  συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε, πως οι Δήμοι της χώρας μπορούν να αρθρώσουν έναν επιστημονικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικότερα επικαλέστηκε σειρά μελετών που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για σημαντικά ζητήματα όπως η φορολογική αποκέντρωση και τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε την κοινωνία όρθια»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα εστίασε στον αγώνα που έδωσε, για να πάψει η υποχρηματοδότηση των Δήμων, να μην δεσμευθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των κοινωνικών δομών, την απόδοση του 20% των πόρων του Πράσινου Ταμείου, την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τη διαχείριση του προσφυγικού.

Διεκδικούμε, ανέφερε, να μπει ένα τέλος στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και στην περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού, να αυξηθούν οι πόροι για δημόσιες επενδύσεις, να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή μας, στα χρήματα του ΕΣΠΑ, να μας αποδοθούν τα παρακρατηθέντα της περιόδου 2010-2016, να ενισχυθούν οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι.

«Δεν θα μας διχάσουν. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η ισχυροποίηση της φωνής της Αυτοδιοίκησης «ενοχλεί».

«Κάποιοι μας θέλουν επαίτες. Προσπαθούν έντεχνα να μας διχάσουν και να βάλουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας : «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Γνωρίζουμε καλά ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.  Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας . Στο Συνέδριο θα επιβεβαιώσουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.  Το Κράτος, τις Ζωές μας, την Ελλάδα».

Related Articles

3η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας «Δυνατή Αυτοδιοίκηση, για Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες»

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Διεκδικούμε αναβαθμισμένο ρόλο για τους Δήμους μας στο νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.   Πραγματοποιήθηκε  η 3η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων...

Ο Δήμαρχος Ωρωπού παρέδωσε tablets και laptops στα σχολεία.

Μία ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ωρωπού έγινε πράξη και μάλιστα την πιο κατάλληλη στιγμή. Την παραμονή της έναρξης της καραντίνας που αποφάσισε η...

Συνεργασία Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και ΣΕΠΕ με στόχο το ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων

Στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου οργάνωσης και διοίκησης των ΟΤΑ, με προτεραιότητα στον ψηφιακό...

Get in touch

42ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Η Δράμα αποκτά τον πιο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό της Ελλάδας

Η Δράμα αποκτά τον πιο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό της Ελλάδας. "Λάβαμε την εγκριτική απόφαση του Υπουργείο Εσωτερικών με την ένταξη της χρηματοδότησης στην πρόταση μας,...

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο webinar του Δήμου Βέροιας για την τοπική αγορά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του Δήμου Βέροιας με θέμα «Ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας στην εποχή του κορονοϊού: Digital marketing και...

Νέες δωρεάν υπηρεσίες από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλβης

O Δήμος Βόλβης  και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχουν εξασφαλίσει για όλους τους δημότες, την δωρεάν χρήση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας, που θα χρησιμοποιηθεί και σαν βασικό...

Αποτελέσματα ανίχνευσης SARS-COV 2 σε αστικά λύματα

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με τα ανωτέρω (α) και (β) σχετικά έγγραφά μας, από τον μήνα Οκτώβριο ο Δήμος Τανάγρας είναι σε διαδικασία ανίχνευσης...

Εργασίες κατασκευής δικτύου αποχέτευσης λυμάτων βιολογικού καθαρισμού σε Δ.Ε Κομποτίου και Αράχθου

Ο δήμος Νικολάου Σκουφά είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει πως οι εργασίες κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στη Δ.Ε Κομποτίου επιτέλους ξεκίνησαν...