Π. Τζάνε: Για πρώτη φορά ο Δήμος εντάχθηκε σε τόσα πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα

Η Αντιδήμαρχος  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Παναγιώτα Τζάννε, αναφερόμενη στην ένταξη και την απορρόφηση πόρων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα αλλά και στον τομέα της διευκόλυνσης των δημοτών με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά την τετραετία που πέρασε αξιοποιήσαμε στο έπακρο τους πόρους που προέρχονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Εντάξαμε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την κατάθεση νέας πρότασης εκ μέρους του Δήμου για χρηματοδότηση που υπερβαίνει το 1,7 εκ. ευρώ η οποία αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου και των υπηρεσιών του.  Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε θετικά βάσει του έργου μας και ο Δήμος μας εντάχθηκε και στη 2η φάση του Intelligent Cities Challenge, με την διακριτική ονομασία ICC 2.

Μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, όλο αυτό το διάστημα, κάναμε εργώδη προσπάθεια η οποία πλέον έχει απτά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, αναφέρω παρακάτω έργα τα οποία έχουν προχωρήσει αλλά και τα ποσά που προήλθαν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα:

  1. Έργα συνολικού ύψους 5.811.962,04 € εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.
  1. Έργα 2.595.160,00 € εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
  1. Έργα συνολικού ύψους 382.304,00 € εντάχθηκαν στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.
  1. Έργα συνολικού ύψους 235.376,80 € εντάχθηκαν στο ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ.
  1. Έργα συνολικού ύψους 4.290.700,00 € έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘’ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ’’.
  1. Στο πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’ υποβλήθηκαν προτάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.339.019,86 €, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τα έργα της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, τότε φτάνουμε περίπου στο ποσό των 23.500.000 Ευρώ.
  1. Ο Δήμος ολοκλήρωσε ή ολοκληρώνει άμεσα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ήταν ήδη ενταγμένος και πιο συγκεκριμένα: α) «HER.M.E.S.», β) «APPRODI», γ) «JUMP», δ) «Apollo Lands»,ε) «i-ALARMS», στ) «SWAN», ζ) «E-HORECA WANET».
  1. Ο Δήμος εντάχθηκε για πρώτη φορά στην γενικότερη ιστορία του, σε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ICC – 100 Intelligent Cities Challenge). Μέσω του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος,  υπήρξε τεχνική βοήθεια προς το Δήμο μας στους εξής τομείς:

– «Διαχείριση αποβλήτων και κυκλική οικονομία» . 

 – «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών». 

– «Αναβάθμιση λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης». 

– «Έξυπνη και πράσινη κινητικότητα και μεταφορές».

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επιβράβευση για την ουσιαστική πρόοδο που επέδειξε ο Δήμος μας κατά τη διάρκεια του παραπάνω Προγράμματος, ενέταξε τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και στην 2η φάση του Intelligent Cities Challenge, με την διακριτική ονομασία ICC 2.0. Η θετική αυτή εξέλιξη μας ανακοινώθηκε σήμερα.
  2. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού της Κέρκυρας, δημιουργήθηκε ΔΩΡΕΑΝ δημόσιο δίκτυο Wi-Fi μέσω εγκατάστασης, λειτουργίας και παροχή σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) σε δημόσιους χώρους, το οποίο έχει καλύψει βασικές αρτηρίες που εκτείνεται από την παλιά Πόλη έως και την πλατεία Σαρόκου και το ακόλουθο διάστημα θα επεκταθεί γεωγραφικά.
  3. Για πρώτη φορά, αναπτύχθηκαν υποδομές ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για το δημότη, μόλις με λίγα «κλικ». Σχεδόν 14.000 αιτήματα δημοτών μας έχουν ήδη εξυπηρετηθεί μέσα από την πλατφόρμα Novoville από το διαδίκτυο ή το κινητό τους τηλέφωνο. Ο Δήμος πλέον κινείται με άλλες ταχύτητες, γίνεται σύγχρονος, ψηφιακός.
  4. Ένταξη του Δήμου μας στο «Δίκτυο Ιστορικών Πόλεων για την αντιμετώπιση των Πλαστικών Αποβλήτων» – (“Network of Historic Cities Against Plastic Waste”) (HISCAP) το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου Horizon 2020 με τίτλο    BIO-PLASTICS EUROPE.
  5. Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση της αίτησης για την απορρόφηση 1.750.000 Ευρώ για τον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας και των υπηρεσιών του.
  6. Τέλος  είναι σε φάση υλοποίησης το πιο μεγάλο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Κέρκυρα, ένα έργο με προϋπολογισμό 181.000.000 Ευρώ, που θα δώσει επιτέλους εκείνη την μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί μας, στο τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης με νερό υψηλής ποιότητας.
  7. Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα smart.corfu.gr, όπου δίνεται η δυνατότητα στους δημότες μας να κάνουν τη σχετική αίτηση και να παραλαμβάνουν μια σειρά εγγράφων υπηρεσιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ηλεκτρονικά. Ήδη, παρέχονται έγγραφα που αφορούν τα ΚΕΠ, το Ληξιαρχείο, την Επιχειρηματικότητα και το επόμενο διάστημα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας οι δυνατότητες που θα παρέχονται στους πολίτες θα διευρυνθούν σε μέγιστο βαθμό.

Όλα αυτά που προαναφέρω, αφορούν έργα ουσίας που εκσυγχρονίζουν τον Δήμο μας και τα αναφέρω ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τα αληθινά δεδομένα και το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έργα που ολοκληρώνονται. Είναι μια ειλικρινής προσπάθεια για την οποία όλοι μας, είμαστε υπερήφανοι.

Ο Δήμος που διεκδικεί και κερδίζει μεγάλα έργα είναι εδώ. Ο Δήμος που μπήκε στο χάρτη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι εδώ.

Ως Αντιδήμαρχος, με γνώση της ευθύνης που έχω αναλάβει και θέληση λογοδοσίας προς τους πολίτες, είμαι και παραμένω, ως οφείλω, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή να ενημερώσω τον κάθε ένα και προσωπικά για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία έχει ενταχθεί ο Δήμος, για τον σχεδιασμό μας για το επόμενο διάστημα αλλά και για το έργο το οποίο επιτελούμε.»

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα