Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα στη 10η Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ στη Μονς του Βελγίου

Στη 10η Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μονς του Βελγίου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως και της Κοινωνίας των Πολιτών, με κεντρικό θέμα τον ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στο μέλλον της Ευρώπης.
Επίσης, η 10η Σύνοδος των Περιφερειών και των Δήμων σηματοδοτεί και την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων προκλήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μείζονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου η Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το ανάχωμα και το καταφύγιο των πολιτών.
“Χωρίς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, χωρίς δηλαδή τους ίδιους τους πολίτες, δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια ΕΕ ικανή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κι όχι απλώς να αντιδρά. Μια ΕΕ οδηγό των εξελίξεων κι όχι παρακολούθημα. Μια ΕΕ που θα προστατεύει, θα καινοτομεί και θα εμπνέει. Μια ΕΕ που κοιτάζει μπροστά, χωρίς να αφήνει κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω. Για να κάνουμε την Ένωσή μας πιο αποτελεσματική, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, πρέπει να σκεφτούμε έξω από τα καθιερωμένα, να γίνουμε πιο αποφασιστικοί και τολμηροί. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να συνδιαμορφώσουν τις κοινές μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να ενισχύσουμε αυτές τις πολιτικές, όπως την Πολιτική Συνοχής, που σχεδιάζονται από κάτω προς τα πάνω. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε φιλόδοξες δημόσιες επενδύσεις και νέους πόρους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι “οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης είναι τα ζωντανά κύτταρα της Δημοκρατίας” και υπογράμμισε ότι “η αλληλεγγύη και η βιώσιμη ανάπτυξη θα μας οδηγήσουν στο μέλλον και ξεκινούν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Το όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης, που διαμορφώνουμε σήμερα πρέπει να έχει τις ρίζες του εκεί, στις τοπικές κοινωνίες, γιατί εκεί παίρνουν σάρκα και οστά η καινοτομία, οι πράσινες πολιτικές, η ψηφιακή μετάβαση και η δημιουργικότητα. Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ξεδιπλώνεται η οικονομική ευημερία, η κοινωνική συνοχή και η βιώσιμη ανάπτυξη. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τα Ταμεία Συνοχής που οραματίστηκε ο Ζακ Ντελόρ ως το θεμέλιο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, καθώς είναι τα μόνα ταμεία που επιτρέπουν σε όλες τις Περιφέρειες να αναπτυχθούν ισότιμα στην εσωτερική αγορά με έργα και δράσεις που βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας”.
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι μελλοντικά, εκτός από την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, υπηρεσιών, η Ευρώπη θα κληθεί επίσης να παρέχει στους πολίτες της την ελευθερία επιλογής του τόπου διαμονής και εργασίας, μετατρέποντας το brain drain σε brain gain και τα γεωγραφικά μειονεκτήματα σε ευκαιρίες.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στο Κυπριακό“Το όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι απλώς θέμα θεσμικής μεταρρύθμισης. Είναι μια δέσμευση για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης πιο αποτελεσματικής και πιο ανθεκτικής, μιας Ευρώπης που δεν αφήνει καμία Περιφέρεια και κανέναν πολίτη πίσω. Κι αυτό καλούμαστε να το κάνουμε πράξη υποστηρίζοντας τις αξίες και τις αρχές που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους πολίτες. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες ειδικά όταν δέχονται επίθεση. Για παράδειγμα ακόμη σήμερα, το 2024, υπάρχει ευρωπαϊκό έδαφος, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή. Και αναφέρομαι στην Κύπρο. Κι αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να το τονίζουμε συνεχώς, να το υπογραμμίζουμε συνεχώς, αν θέλουμε να υποστηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε από πάνω προς τα κάτω, αλλά αν θέλουμε το μέλλον της Ευρώπης να είναι σταθερό, δυνατό και βιώσιμο, πρέπει να το οικοδομήσουμε από κάτω προς τα πάνω”.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τζιτζικώστας είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Dubravka Suica, την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira και τον Πρωθυπουργό της Βαλονίας Elio Di Rupo.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα