Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνέδριου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη» στην Καβάλα-Βασικά συμπεράσματα Γ.Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει με συγκεκριμένες δράσεις στον αγώνα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων»

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε σήμερα, το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώθηκε στην Καβάλα από την  ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου επισήμανε πως η ΚΕΔΕ θα συμβάλλει με συγκεκριμένες δράσεις στον αγώνα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να επιταχυνθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται «προκειμένου να εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων στην πράξη και να μην μένει μόνο στα χαρτιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “H Ελλάδα και οι πολίτες της δεν είναι δεύτερης κατηγορίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει η ΚΕΔΕ με το γραφείο ισότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη στη χθεσινό της χαιρετισμό και δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσουν και άλλα συνέδρια στο μέλλον με θέμα την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αντικείμενο της σημερινής δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ήταν η συζήτηση γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με  την ισόρροπη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων, τη βία κατά των γυναικών και την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων στις πολιτικές των Δήμων, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της καθιέρωσης και της εφαρμογής της Ευρωπαικής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων.

Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση είναι τα εξής:

-Με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων- συμπεριλαμβανομένου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι ακόμα πολύ χαμηλή, απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, θα αναλάβει τη σύσταση και λειτουργία γραφείων ισότητας σε όλους τους Δήμους.

– Σε ότι αφορά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών, υπογραμμίστηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να σπάσει η σιωπή των γυναικών που υφίστανται βία προκειμένου να προχωρούν στην καταγγελία των περιστατικών.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των συμβουλευτικών δομών των Δήμων.

-Απαιτείται αναθεώρηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου περί ισότητας των φύλων.

Εν τω μεταξύ χθες υπεγράφη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους των Δήμων η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, παρουσία της ευρωβουλευτού Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα, της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του Προέδρου ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Ε.Λαμπάκη, Δημάρχων και εκπρόσωπων κομμάτων και Περιφερειών.

Ο κ. Πατούλης κηρύσσοντας την  έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώνεται στην Καβάλα από την  ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας, υπογράμμισε πως «Την Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων οφείλουν να την υπογράψουν καταρχήν όλοι οι Δήμοι».

Ειδικότερα σημείωσε πως  μέχρι σήμερα περισσότερες από χίλιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές την έχουν υπογράψει και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης για την εφαρμογή της και σημείωσε πως η Επιτροπή Ισότητας, η οποία ενεργοποιήθηκε και αναβαθμίστηκε με πρωτοβουλία του, εκπονεί ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που θα αποτελέσουν κεντρικές κατευθυντήριες πολιτικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.φωτο καβαλα 3

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα