Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ν. Σκουφά για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η οριοθέτηση της κοίτης του Άραχθου ποταμού δεν είναι απλά ένα έργο ανάπτυξης, αλλά ένα έργο ζωτικής σημασίας.
Αφορά στην επόμενη 100ετία καθώς, με την ολοκλήρωσή του, θα συμβάλει ουσιαστικά και στην προστασία του Δήμου Νικολάου Σκουφά από πλημμυρικά φαινόμενα.

Η οριοθέτηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει προ ετών καθώς όπως έχει αποδειχθεί, η καθυστέρηση πραγματοποίησής της, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν, τα οποία ζημίωσαν την περιοχή μας.
Κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα, εγκυμονεί νέους και ίσως ακόμη πιο σοβαρούς κινδύνους, δεδομένου ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται.

Ως Δήμος Νικολάου Σκουφά, θεωρούμε άκρως απαραίτητο το συγκεκριμένο έργο κι ελπίζουμε σύντομα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο αρχικά, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δίχως να ζητηθεί η γνώμη μας, καθώς ουδέποτε μας εστάλη η ΜΠΕ για να διαβουλευτούμε, κάτι που είναι αδιανόητο κυρίως όταν τα 20 από τα 27 χιλιόμετρα κοίτης του ποταμού βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου μας.

Έχοντας λάβει πλέον γνώση για τις λύσεις που έχουν προταθεί, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ενστάσεις μας για κάποια σημεία της μελέτης, η οποία έχει πολλές και σημαντικές ελλείψεις αλλά και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε όταν το έργο ολοκληρωθεί, να αποτελεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η περιοχή μας.
Ξεκινώντας από τις απαλλοτριώσεις, τονίζουμε ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν επαρκούν και θα οδηγηθούμε σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε χρονικά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του πολύ σημαντικού αυτού έργου.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις, δεν προβλέπεται η προσβασιμότητα σε καλλιεργήσιμες περιοχές και περιουσίες που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται από αγροτικούς δημοτικούς δρόμους.

Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται πουθενά στη μελέτη το τι θα συμβεί με τις υφιστάμενες αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων οι οποίες διαπερνούν κάθετα τα δύο αναχώματα. Σε περίπτωση πλημμυρικών παροχών κι επειδή το υψόμετρο των νερών αυξάνεται, ασκείται αντίστροφη πίεση στον αγωγό ομβρίων υδάτων, άρα το νερό θα διοχετεύεται αντίστροφα δηλαδή από το ποτάμι προς τους οικισμούς.

Θεωρούμε επίσης, ότι τα αναχώματα που προβλέπει η μελέτη είναι μηδαμινά και θα πρέπει να ενισχυθούν σε ύψος του ποταμού μέχρι τις εκβολές του Αράχθου, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι παραπλήσιοι οικισμοί που βρίσκονται στο υψόμετρο της θάλασσας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι μελετητές του έργου δεν έχουν λάβει υπόψη ότι ο Αμβρακικός κόλπος σε περιόδους με νότιους ανέμους «φουσκώνει» και δε μπορεί να δεχθεί επιπλέον νερό.
Αυτό σημαίνει ότι με 3.400 κυβικά μέτρα νερού, θα πλημμυρίσουν όλοι οι παραποτάμιοι οικισμοί του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Από την πλευρά μας, για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά καταστροφές από πιθανή υπερχείλιση του ποταμού, συμφωνούμε με την πρόταση μίας μονής σήραγγας από το λόφο Περάνθης και παράκαμψη στο Ιμαρέτ, θεωρούμε όμως πολύ σημαντικό και μία τρίτη παροχέτευση-εκτροπή ώστε οι προαναφερθείσες ποσότητες νερού να καταλήγουν σε άλλο σημείο και όχι διά μέσω τον εκβολών του Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο.

Εδώ πρέπει να τονισθεί πως θεωρούμε άκρως απαραίτητη κι επείγουσα την εφαρμογή από την πλευρά της ΔΕΗ ΑΕ των όρων που της επιβάλλονται με την από 18/09/2017 αρ. 38684 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς αν δεν ισχύσει η νέα ΑΕΠΟ με τους όρους που προβλέπεται από τα άρθρα 38 και 39, δε θα έχει ισχύ η σημερινή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Με έγγραφο που στείλαμε στη ΔΕΗ Α.Ε, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε Άρτας και στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ζητάμε να εκπονηθεί ΑΜΕΣΑ η μελέτη λειτουργίας των θυροφραγμάτων του φράγματος Πουρνάρι Ι ώστε αφενός να εκπληρώνεται ο αντιπλημμυρικός ρόλος του φράγματος και αφετέρου να λειτουργήσει η Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΦΕΚ 2684Β΄/06-07-2018) , την νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) (ΑΔΑ: 71ΦΔ4653Π8-2ΒΜ) και τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων (ΦΕΚ 4420Β΄30.12.2016),

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως εάν δε ληφθούν υπόψη οι παραπάνω θέσεις μας, όσον αφορά στο συνολικό έργο της οριοθέτησης του Αράχθου, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά θα υποστεί εκ νέου μεγάλες ζημιές στο μέλλον από πλημμυρικά φαινόμενα.

Πηγή Δήμος Νικολάου Σκουφά Website

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα