«ΟΧΙ» στο κλείσιμο του ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΑΠΩΝ είπε το Δημοτικό Συμβούλιο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ομόφωνο και κατηγορηματικό «ΟΧΙ» στην επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες είπαν ,ομόφωνα ,τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 9 1 2019 στις Σάπες .Στην συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι βουλευτών , φορέων από τους Δήμους Μαρώνειας Σαπών και Αρριανών αλλά και την Ροδόπη ,εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στο αίτημα.
Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα το οποία θα συνυπογράψουν όλοι οι φορείς της Ροδόπης και θα σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης αλλά και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως τόνισε ,μεταξύ άλλων ,στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης «Το υποκατάστημα ης Εθνικής Τράπεζας με ιστορία 50 και άνω ετών είναι ένα από τα παλαιότερα τραπεζικά καταστήματα του Δήμου μας και συνέβαλε διαχρονικά τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο του παλιού Δήμου Σαπών αλλά της ευρύτερης ανατολικής Ροδόπης.
Εξυπηρετεί τους κατοίκους των 2 όμορων Δήμων Μαρώνειας Σαπών και Αρριανών και φυσικά του ορεινού όγκου της Ροδόπης που με κόπο κατεβαίνουν ,υπό δύσκολες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν. Το υποκατάστημα λοιπόν εξυπηρετεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη ,ανθρώπους φτωχούς, συνταξιούχους που δίνουν τον καθημερινό της επιβίωσης υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ,ανθρώπους που στο κάτω κάτω δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η περιοχή μας έχει ιδιαιτερότητες και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι παίρνουν εύκολες αποφάσεις που δεν υπολογίζουν ανθρώπους και ανάγκες αλλά βλέπουν μόνο αριθμούς και κέρδη.»
Εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου τοποθετήθηκαν στο ΔΣ ο εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος,ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων εκπροσωπώντας τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ,ο εκπρόσωπος του βουλυτή Ιλχάν Αχμέτ Δάμων Δαμιανός,ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ,ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ροδόπης Παντελής Μαγαλιός,ο Πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης,ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης,ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σαπών Ιορδάνης Ρεφειάδης ,ο Αντιδήμαρχος Αρριανών εκ μέρους του Δημάρχου Μουσταφά Χουσείν, ο Πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας Κώστας Κούκος και επαγγελματίες των Σαπών.

Ακολουθεί το κείμενο του ομόφωνου ψηφίσματος και η τοποθέτηση τοου Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα

ΟΜΟΦΩΝΑ

1.Διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας ενός ιστορικού τραπεζικού καταστήματος του Δήμου ,του υποκαταστήματος της Τράπεζας στις Σάπες όπως έκανε πριν από χρόνια με το υποκατάστημά της στην Ξυλαγανή.

Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους των Δήμων Μαρώνειας Σαπών ,Αρριανών ( ολόκληρου του ορεινού όγκου της Ροδόπης ) καθώς και οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης .Πρόκειται για Δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχιας ,ανεργίας και κοινωνικο οικονομικής περιθωριοποίησης .

2.Καταγγέλει την συνεχή υποβάθμιση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών και την αποψίλωσή του από κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η Δ.Ο.Υ ,το ΙΚΑ ,ο ΟΤΕ, το Αγρονομείο και το Ειρηνοδικείο.

3.Ζητά από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή αλλά να ενισχύσει την λειτουργία του υποκαταστήματος Σαπών τοποθετώντας παράλληλα μηχάνημα ΑΤΜ στην Ξυλαγανή .

4.Απαιτεί από την Κυβέρνηση την στήριξη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών στην βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικο οικονομική του ανάκαμψη ,την δημοσιονομική του τόνωση και την δημογραφική του ανάσχεση πριν είναι πλέον πολύ αργά

5.Προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων εφόσον τα αιτήματά του δεν εισακουστούν.

6.Το παρόν να σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης , στη Διοίκηση της ΕΤΕ, στους βουλευτές του Νομού ,την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείαις Κομοτηνής ,Περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και στα τοπικά ΜΜΕ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΑΠΩΝ

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου πραγματοποιείται υπό το δυσμενές βάρος ενός ακόμη χτυπήματος στον τόπο μας :της επικείμενης αναστολής λειτουργίας του ιστορικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες.
Και λέω επικείμενης ,δυστυχώς γιατί η μη διάψευση εκ μέρους της Διοίκησης της Τράπεζας της σχετικής επιστολής του Δημάρχου 2 μήνες πριν όταν σε ανύποπτο χρόνο ανέκυψε το θέμα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την πρόθεση της Διοίκησης τελικά να καταργήσει το υποκατάστημα Σαπών.

Σε εκείνη την επιστολή μας που δώσαμε και στη δημοσιότητα τονίσαμε ότι ο τόπος μας δεν μπορεί να αντέξει άλλη υποβάθμιση σε εκείνη που έχει διαχρονικά συντελεστεί μέσα από την απομάκρυνση υπηρεσιών και φορών ,μείωση μοριοδοτήσεων σχολικών μονάδων κα.Τα ίδια ανέφερα και στην υπουργό Κατερίνα Νοτοπούλου πρόσφατα ζητώντας το θέμα να φτάσει στο γραφείο του κ Πρωθυπουργού .

Το υποκατάστημα ης Εθνικής Τράπεζας με ιστορία 50 και άνω ετών είναι ένα από τα παλαιότερα τραπεζικά καταστήματα του Δήμου μας και συνέβαλε διαχρονικά τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο του παλιού Δήμου Σαπών αλλά της ευρύτερης ανατολικής Ροδόπης.
Εξυπηρετεί τους κατοίκους των 2 όμορων Δήμων Μαρώνειας Σαπών και Αρριανών και φυσικά του ορεινού όγκου της Ροδόπης που με κόπο κατεβαίνουν ,υπό δύσκολες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν. Το υποκατάστημα λοιπόν εξυπηρετεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη ,ανθρώπους φτωχούς, συνταξιούχους που δίνουν τον καθημερινό της επιβίωσης υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ,ανθρώπους που στο κάτω κάτω δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η περιοχή μας έχει ιδιαιτερότητες και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι παίρνουν εύκολες αποφάσεις που δεν υπολογίζουν ανθρώπους και ανάγκες αλλά βλέπουν μόνο αριθμούς και κέρδη.
Και φυσικά χωρίς να θέλω να λαϊκίσω δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω ότι το επιχείρημα πως οι Τράπεζες είναι ιδιωτικά ιδρύματα και οι ιδιοκτήτες τους «κάνουν ότι θέλουν» δεν ισχύει .Οι Τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πολλές φορές και οι φορολογούμενοι πολίτες τις έχουν πληρώσει άρα απαιτούν να έχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες τους. Και εν προκειμένω η Εθνική Τράπεζα δεν είναι μία αμιγώς ιδιωτική Τράπεζα αφού η κυβέρνηση ορίζει την διοίκηση της ,υπόκειται στον έλεγχο ή την επιρροή του κράτους. Άρα η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να παρέμβει για να αποτρέψει το κλείσιμο του υποκαταστήματος που απ ότι είναι σε θέση εκ του ασφαλούς να γνωρίζω είναι κερδοφόρο άρα και στατιστικά δεν αιτιολογείται μία τέτοια απόφαση.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Φίλες και φίλοι συνδημότες και συνδημότισσες

Σήμερα δεν μιλάμε μόνο για το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας .Μιλάμε για την δραματική απαξίωση του τόπου μας και κυρίως των ανθρώπων του. Η κατάργηση φορέων από μόνη της δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα .Η απαξίωση που αυτές επιφέρουν είναι το κεντρικό ζήτημα του Δήμου μας που φθίνει πληθυσμιακά .

Σήμερα σαν Δήμαρχος και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ,με αφορμή αυτή τη συζήτηση κρούω τον κώδωνα του κινδύνου μίας συνολικής κατάρρευσης του Δήμου .Ο κόσμος εγκαταλείπει τον τόπο μας αναζητώντας την τύχη του ή ευκαιρίες αλλού ,σε μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Τα χωριά ερημώνουν .πολλοί θανατοι ελάχιστες γεννήσεις…

Ο τόπος μας έχει την ανάγκη μίας αναγέννησς όχι στην βάση διατήρησης μόνο κάποιων σημαντικών κεκτημένων αλλά κυρίως μέσα από την ανάδειξη εκείνων των πλεονεκτημάτων του που θα του δώσουν αναπτυξιακή ώθηση.

Εμείς έχουμε οριοθετήσει τους άξονες αυτής της αναπτυξιακής πορείας που μπορεί να αλλάξει την εικόνα και να αναστρέψει αυτήν την πορεία και μάλιστα τους έχουμε από καιρό δημοσιοποιήσει και τις έχουμε αποστείλει και στο γραφείο του Πρωθυπουργού ενόψει του τότε αναπτυξιακού συνεδρίου που έγινε στην Κομοτηνή :Ενδεικτικά αναφέρω την σύνδεση του Δήμου με το δίκτυο του φυσικού αερίου, την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος με την δημιουργία υποδομών άρδευσης και μείωσης του κόστους παραγωγής, αξιοποίηση του φράγματος του Ιασίου για την ύδρευση των Σαπών ,κατασκευή της παράλιας διασύνδεσης Ροδόπης Έβρου .
Είμαστε μπροστά στο πιο κρίσιμο στάδιο της ιστορίας μας. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε ποτέ την ανάπτυξη ,ούτε να κρατήσουμε τον πληθυσμό μας ούτε πολλώ δε μάλλον να επιστρέψουν όσοι έχουν από καιρό φύσει ,κυρίως νέοι με δυνατότητες πολλές μάλιστα.

Αν συνεχιστεί η κατρακύλα σε λιγο ούτε Δήμος θα υπάρχει, ούτε δομές ,ούτε υπηρεσίες…

Και τότε που πλέον οι όποιες ελπίδες αντίστασης εξαφανιστούν και σβήσουν θα έρθουν οι γνωστοί εντός εισαγωγικών σωτήρες επενδυτές να εφαρμόσουν το σχέδιο της παντελούς καταστροφής μας .Αυτός είναι ο ορατός κίνδυνος και γι αυτό στέλνω σήμερα απ δω ένα μήνυμα αγωνίας: ο τόπος μας ενωμένος δεν θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη μοίρα του. Θα αντισταθεί.

Σας καλώ λοιπόν να εγκρίνετε το ψήφισμα που θα διαμορφώσουμε προκειμένου να σταλεί στην κυβέρνησης και στην Διοίκησης της Τράπεζας για να στείλουμε ένα συλλογικό μήνυμα διεκδίκησης του μέλλοντος μας ,του μέλλοντος των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ

Πηγή Δήμος Μαρωνείας Σαπών Website

Related Articles

Στην διάθεση 100 tablets στα σχολεία του Βοΐου, προχώρησε ο Δήμος

Στην δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας που διανύουμε ο Δήμος Βοΐου στέκεται εμπράκτως δίπλα στους μαθητές , θεωρώντας την εκπαίδευση ως θεμελιώδες δικαίωμα...

Η Δράμα αποκτά τον πιο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό της Ελλάδας

Η Δράμα αποκτά τον πιο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό της Ελλάδας. "Λάβαμε την εγκριτική απόφαση του Υπουργείο Εσωτερικών με την ένταξη της χρηματοδότησης στην πρόταση μας,...

Αποτελέσματα ανίχνευσης SARS-COV 2 σε αστικά λύματα

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με τα ανωτέρω (α) και (β) σχετικά έγγραφά μας, από τον μήνα Οκτώβριο ο Δήμος Τανάγρας είναι σε διαδικασία ανίχνευσης...

Get in touch

42ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Δήμος Κέρκυρας: «Πράσινες Αποστολές – Green Missions»

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων προσφέρει στους δημότες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο ανακύκλωσης, μέσα από ολιγόλεπτες εκπαιδευτικές «Πράσινες Αποστολές – Green Missions». Ο...

Δήμος Νέας Προποντίδας: Στην διεθνή καμπάνια #WeRemember συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ν. Προποντίδας...

Πρωτιά του Δήμου Σερρών στην ΠΚΜ- Χρηματοδότηση 2,1 εκ. ευρώ για το Πράσινο Σημείο

Στη γραμμή της εκκίνησης εισήλθε το έργο της Κατασκευής του Πράσινου Σημείου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σερρών, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του με 2,1 εκατ.ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα...

Δήμος Καστοριάς: Δωρεάν εισαγωγικό εξ αποστάσεως πρόγραμμα για εκπαιδευτές

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του  Δήμου Καστοριάς, στο πλαίσιο του θεματικού πεδίου «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να...

Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε γονείς που απέκτησαν πρόσφατα παιδί και πληρούν τα κριτήρια για το «δώρο...