Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Θ. Πελεγρίνης ξεκίνησαν σήμερα καμπάνια πρόληψης κατά του καπνίσματος για μαθητές

kapnismakapnisma2kapnisma 3

Γ. Πατούλης: Κεντρική Εξουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό, την υγεία των παιδιών και των πολιτών 

 

Την επίσημη έναρξη της καμπάνιας που πραγματοποιείται στα 1656 γυμνάσια της χώρας για την πρόληψης κατά του καπνίσματος, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Θ. Πελεγρίνης.

 

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, μίλησαν από κοντά με τα παιδιά και με τους εκπαιδευτικούς για το κάπνισμα και τους κινδύνους που προκαλεί.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του γυμνασίου συμπληρώνουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο, ενώ παρακολουθούν και οπτικοαουστικό υλικό το οποίο τους ενημερώνει για τους κινδύνους του καπνίσματος και τους βοηθά να αναπτύξουν αντιστάσεις απέναντι στο κάπνισμα.

 

Σε δηλώσεις του ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και η ΚΕΔΕ συνεργάζονται σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που αφορά στην υγεία των παιδιών. Στόχος είναι να δούμε πόσα παιδιά καπνίζουν, πότε ξεκίνησαν, πόσα είναι παθητικοί καπνιστές και μέσα από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να μπορέσουμε να δούμε και τα μέτρα πρόληψης και τις στρατηγικές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να μειωθούν τα ποσοστά των καπνιστών».

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ δήλωσε ότι «για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο σημαντική και συστηματική δουλειά. Όταν η Κεντρική Εξουσία συνεργάζεται με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτι καλό θα προκύψει».

 

Ο Γ. Πατούλης στη συνέχεια τόνισε ότι χαίρεται που συνεργάζεται, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, με ένα πνευματικό άνθρωπο όπως ο Υφυπουργός. Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι χωρίς τη συνδρομή τους δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Θ. Πελεγρίνης επισήμανε ότι η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση είναι πολύ σημαντική, καθώς «η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που  ξέρει τα προβλήματα τα οποία η Κεντρική Διοίκηση πρέπει γνωρίζει για να προσπαθήσει να τα λύσει».

 

Στο 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, τον Πρόεδρο και τον Υφυπουργό υποδέχθηκε ο διευθυντής του σχολείου, Κ. Δημουλάς και οι καθηγητές.

 

Το ενημερωτικό πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος απευθύνεται στους μαθητές Α’ και Β’ τάξης των 1656 γυμνασίων της χώρας μας, καθώς και στα διαπολιτισμικά σχολεία. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών περιέχονται πληροφορίες όχι μόνο για τους κινδύνους του καπνίσματος, αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τους οικείους τους  που καπνίζουν. Αξίζει να σημειωθεί  ότι το 90% των γονέων καπνίζει μπροστά στα παιδιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 9 στα 10 παιδιά των γονέων καπνιστών είναι παθητικοί καπνιστές.

 

Τα στοιχεία της έρευνας θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αποτυπωθούν και να αποτραπούν τα αρνητικά στερεότυπα που ενδεχομένως επηρεάζουν  τη στάση των μαθητών απέναντι στο κάπνισμα.

 

Μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές της α’ και β’ Γυμνασίου θα μπορέσουν να μην είναι απλοί, παθητικοί αποδέκτες ενός μηνύματος ενημέρωσης και θα καταφέρουν να γίνουν συμμέτοχοι σε μια ερευνητική διαδικασία που τους δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αντιδράσουν.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα