Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης ξενάγησαν τον Γ. Γ. του Συμβουλίου Δήμου και Περιφερειών της Ευρώπης, Frederic Vallier, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα

PANT5749PANT5773PANT5857

 

 

 

 

 

 

Γ. Πατούλης: H Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειρισθεί την προσφυγική κρίση.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Δήμου και Περιφερειών της Ευρώπης, Frederic Vallier, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα. Μαζί τους ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Vallier ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του χώρου όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 700 πρόσφυγες και ενημερώθηκε για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πρόσφυγες καθώς και για την ειδική μέριμνα που λαμβάνεται για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

Πήραμε την πρωτοβουλία να ξεναγήσουμε σήμερα τον κ. Frederic Vallier στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, το οποίο λειτουργεί πραγματικά υποδειγματικά. Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε και ως εκ τούτου οφείλει να μας στηρίξει.

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι εμείς από την πλευρά μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνουμε ότι μπορούμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα δείχνει πως αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από συμπράξεις των Δήμων, των τοπικών κοινωνιών και των εθελοντικών οργανώσεων με την κεντρική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Frederic Vallier τόνισε τα εξής:

Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των Δήμων και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν με όσα μέσα διαθέτουν την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Αποτελούν παράδειγμα για τους αιρετούς και τις εθνικές κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης. Ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα δείχνει πως με τη σύμπραξη Δήμων και κυβέρνησης αλλά και με τη στήριξη της Ευρώπης, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι έχουμε ανάγκη από συνεργασίες. Είναι ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν την προσπάθεια των Δήμων για βρεθεί λύση στην προσφυγική κρίση. Φυσικά δεν ξεχνάμε και την πολύ σημαντική συμβολή των τοπικών κοινωνιών αλλά και των ΜΚΟ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην μπορεί η Ευρώπη να βρει λύση στο προσφυγικό ζήτημα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες, μόνους τους, να διαχειρισθούν την κρίση. Δεν έχει κανένα νόημα να μπλοκάρουν τα σύνορα ή να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να διαβούν το Αιγαίο. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για να μην μπορούν οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Συρία, αποτελεί ηθικό και νομικό χρέος μας, να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο αυτή την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε:

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα αποτελεί πρότυπο λειτουργίας. Είναι παράδειγμα της συνεργασίας που πρέπει να έχουν οι πόλεις με την κεντρική διοίκηση, τις εθελοντικές οργανώσεις και τους φορείς, προκειμένου να διαχειρισθούν από κοινού το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 14 στρέμματα που δόθηκαν αρχικά, χθες, η δημοτική αρχή της Αθήνας αποφάσισε την επέκτασή του στα 37 στρέμματα.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα