Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, γνωρίζει καλά τα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας όλης της χώρας.

Με αφορμή δημοσίευμα της 25ης Φεβρουαρίου στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος Ηπείρου», στο οποίο γίνεται αναφορά σε δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης «δεν έχει ιδέα από την καθημερινότητα της επαρχίας και τι δυσκολίες υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

O Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης γνωρίζει πολύ καλά, τόσο από τις καθημερινές επαφές και συνομιλίες με τους Δημάρχους σε όλη την επικράτεια, όσο και λόγω της ιδιότητας του ως γιατρός , την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες δομές υγείας. Ιδίως αυτές στην Περιφέρεια της Ελλάδος. Επιπλέον:

  • Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει με εθελοντές ιατρούς και συνεργάτες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΙΣΑ, πάνω από 15 επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές και Δήμους της χώρας. Σε περιοχές της επαρχίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού καθώς και φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Ανάμεσα στους Δήμους αυτούς, περιλαμβάνονται και Δήμοι στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων έχουν παραδοθεί εκατοντάδες κούτες με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ έχουν γίνει παράλληλα και δράσεις πρόληψης της υγείας από εθελοντές ιατρούς.
  • Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρος της Γ. Πατουλης αναδεικνύει διαρκώς τις σημαντικές ελλείψεις των δομών υγείας της Περιφέρειας κι έχει σε πολλές περιπτώσεις πετύχει να δοθούν λύσεις και να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Δήμων άγονων κι απομακρυσμένων περιοχών.
  • Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αυτή που έχει θέσει την Κεντρική Κυβέρνηση προ των συνταγματικών ευθυνών της, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η επαρκής χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας . Αν η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, η λύση δεν είναι να μεταβιβάζονται οι ευθύνες αυτές στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αν ο κ. Καχριμάνης επιθυμεί ως Περιφερειάρχης αρμοδιότητες χωρίς πόρους , αποτελεί μοναδική περίπτωση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει το δικαίωμα αυτή την περίεργη, προσωπική του θέση, να την αναδεικνύει σε θέση της Αυτοδιοίκησης. Αυτή η θέση δεν εκφράζει τους Δήμους. Τα χρήματα των Δήμων της Περιφέρειας του δεν είναι προσωπική του υπόθεση, αλλά περιουσία όλων των κατοίκων.
  • Αν ο κ. Καχριμανης δεν μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες δομές υγείας της Περιφέρειάς του, αυτό δεν πρέπει να το πληρώσουν ούτε οι Δήμοι της χώρας, ούτε οι πολίτες.

Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ξεκάθαρη και διατυπώθηκε πρόσφατα με ομόφωνο τρόπο : H χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι ευθύνη του Κράτους κι όχι της Αυτοδιοίκησης. Αν οι Δήμοι, των οποίων η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 65% , αποδεχτούν να επωμιστούν κι αυτή την ευθύνη , τότε ένα είναι σίγουρο. Μαζί με την κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας, θα έχουμε και κατάρρευση των δημοτικών υπηρεσιών.

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα, δεν έχουν ιδέα από την καθημερινότητα των Δήμων.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα