Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει για 14η φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022 και προωθεί με νέα έργα τη βιώσιμη μετακίνηση

Ο  Δήμος Σερρών συμμετέχει με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για 14η φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2022 με θέμα «Καλύτερες συνδέσεις» και σύνθημα «Συνδυάζω-μετακινούμαι».

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στοχεύει στην ενθάρρυνση των πολιτών να επιλέγουν και να συνδυάζουν εναλλακτικούς τρόπους για την μετακίνησή τους με στόχο μία πόλη πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο υγιή.

«Πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής μας Αρχής είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο, βιώσιμο, φιλικό, έναν αξιοβίωτο Δήμο για όλους.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε με τις δράσεις μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μία διοργάνωση στην οποία ο Δήμος Σερρών συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια κατακτώντας μάλιστα την τρίτη θέση μεταξύ όλων των Δήμων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας του 2020.

Θέλουμε ένα περιβάλλον όμορφο και κατάλληλο για βιώσιμες μετακινήσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Βιώσιμης Κινητικότητας και των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, που υλοποιούμε με συνέπεια», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Χρυσάφης ανακοίνωσε ότι αρχίζει το επόμενο διάστημα το μεγάλο έργο των διαγραμμίσεων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Σερρών με παρεμβάσεις που αφορούν σήμανση και διαβάσεις πεζών σε περίπου 650 σημεία.

Παράλληλα, όπως είπε, ολοκληρώθηκε και η εκπόνηση του «Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμού 59.520 ευρώ  για τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης Ηλεκτρονικών Οχημάτων στον Δήμο Σερρών.

Επιπλέον, ο κ.Χρυσάφης γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκε πρόταση ύψους 2,4 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για το έργο με τίτλο «Βελτίωση οδικής ασφάλειας στον Δήμο Σερρών» το οποίο αφορά μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση φωτεινών  σηματοδοτών με φανούς LED, στην προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων ΚΟΚ, ηλεκτρονικών πινακίδων με την ένδειξη ορίου ταχύτητας, σχολικών πινακίδων, τοποθέτηση σήμανσης στην περιοχή της Σιγής, συστήματος έξυπνων διαβάσεων, διαγραμμίσεις οδοστρώματος κα.

Επίσης, ο Δήμος Σερρών εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 74.400 ευρώ για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας» μετά την έγκριση της πρότασης που κατέθεσε στο Πράσινο Ταμείο.

«Μέσω του «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας» θα προσδιορίσουμε τα σημεία των απαιτούμενων επεμβάσεων και έργων για τη δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων μετακινήσεων προς τους κοινόχρηστους χώρους.

Ήδη υλοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου η μελέτη και σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα εκπονήσει το Σχέδιο», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η κατασκευή των νέων ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 730 μέτρων σε τμήμα της οδού Γ. Παπανδρέου και σε όλη την οδό Κωνσταντινουπόλεως.

«Με την προσθήκη των νέων τμημάτων ενοποιήθηκε ο ποδηλατικός άξονας Βορρά-Νότου και έχουμε πλέον έναν ενιαίο ποδηλατόδρομο από το Κεντρικό Πάρκο στη Δορυλαίου μέχρι την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων σε ένα μήκους 3,2 χλμ», επισήμανε ο Δήμαρχος Σερρών.

Τα έργα του Δήμου που προωθούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα θα παρουσιαστούν στην ημερίδα με θέμα: «Καλύτερες συνδέσεις» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας κορυφώνονται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 με τη διοργάνωση της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Φλωριά με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας Σερρών.

Η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο θα συνδυαστεί με μία ανοιχτή εκδήλωση στην οδό Κων. Καραμανλή, όπου θα παρουσιαστούν τα νέα smart καθιστικά τα οποία θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης μικρής κλίμακας του  προγράμματος space4people.

Στις δράσεις της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Κ.Ε.ΔΗ.Σ., το ΚΤΕΑΛ Σερρών, ο Εμπορικός Σύλλογος, σχολεία και πολλοί ακόμη φορείς και υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αποστολή αφίσας με το μήνυμα της ΕΕΚ 2022 σε φορείς και σχολεία

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό φωτογραφίας με το θέμα της ΕΕΚ2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Περπατώ προς το σχολείο μου». Βήμα βήμα στο σχολείο. Ενημέρωση μαθητών και γονέων για τις μετακινήσεις από και προς τις σχολικές μονάδες

ΚΥΡΙΑΚΗ  18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αποστολή ερωτηματολογίων προς ΔΙΠΑΕ, ΑΠΘ ΤΕΦΑΑ Σερρών για τις μετακινήσεις των φοιτητών

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εκδήλωση «Πώς μετακινούμαι;» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

ΤΡΙΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 Ημερίδα με θέμα: «Καλύτερες συνδέσεις» στο κτήριο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ (11:00-13:00).

 ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 Επίσκεψη σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με τη συνδρομή του ΚΤΕΑΛ Σερρών

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Info day στην οδό Κ.Καραμανλή για θέματα προσβασιμότητας και την παρουσίαση των νέων smart καθιστικών στο πλαίσιο του προγράμματος space4people.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα