Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου υπέβαλε εκ νέου πρόταση με τίτλο “Βελτίωση Ορειβατικών – Περιπατητικών μονοπατιών Περιφέρειας Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου”

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου υπέβαλε εκ νέου πρόταση με τίτλο ¨Βελτίωση Ορειβατικών – Περιπατητικών μονοπατιών Περιφέρειας Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου¨ για ένταξη των Μονοπατιών της περιοχής του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κωδικό: ΤΑ-01 Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας». Συνολικού προϋπολογισμού πρότασης 160.000 ευρώ.
Η πρόταση αφορά στην συντήρηση, βελτίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη 16 ορειβατικών-πεζοπορικών μονοπατιών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και τις δράσεις προβολής αυτών με στόχο
• την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ,
• την δημιουργία ρεύματος επισκεπτών με οικολογικές ευαισθησίες,
• την σωματική άσκηση
• και την πολιτιστική αναζήτηση.
Το Οροπέδιο Λασιθίου στοχεύει στο πολιτισμικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα εν λόγω μονοπάτια.
Τα μονοπάτια που προτείνονται για ανάδειξη με βελτίωση των υποδομών τους, βρίσκονται και εντάσσονται σε μία από τις περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Η προστατευόμενη περιοχή GR4320002 (ΚΥΑ 50743, ΦΕΚ 4432Β/15-12-2017) περιλαμβάνει τα βουνά :
Δίκτη, Σελάκανο ,Καθαρό, Σελένα.
Η περιοχή μελέτης ανήκει στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) κωδ. GR4330002 δηλ. σε καθεστώς προστασίας και διατήρησης άγριων πτηνών (άρθρο 4 οδηγίας 79/409/ΕΟΚ) που αφορά περιοχές που με ορνιθολογικά κριτήρια, κρίνονται οι πλέον κατάλληλες για την διατήρηση των ειδών που χρειάζονται προστασία.
Η εκπόνηση της μελέτης του προτεινόμενου έργου, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου.
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα