Ο Δήμος Καβάλας σε διεθνές πρόγραμμα ανάδειξης πόρων πολιτισμού

Ο Δήμος Καβάλας, αρωγός σε κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη των πόρων πολιτισμού της περιοχής και την τουριστική τους αξιοποίηση, συμμετέχει στο έργο Via Egnatia, που διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός FuoriVia σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας. Ο οργανισμός FuoriVia (πρώην Laboratorio Francigena) επικεντρώνει το ερευνητικό του ενδιαφέρον γύρω από την περιδιάβαση ιστορικών πολιτιστικών διαδρομών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και αποτελεί συνέχεια του εργαστηρίου ανάλυσης τοπίου του καθηγητή Virginio Bettini υπό την υποστήριξη του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας. Από το 2000 μέχρι το 2014, μία ομάδα περίπου 50 φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών και ερασιτεχνών, περπάτησαν κατά μήκος διαφόρων ιστορικών πολιτιστικών διαδρομών, όπως Camino de Santiago (2000-2006), Via Francigena (2007-2012), Via Appia (2013-2014).
Από το 2015 και μέχρι σήμερα, ο οργανισμός FuoriVia και το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας υλοποιούν το έργο Via Egnatia, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Κύριος αντικειμενικός στόχος του έργου Via Egnatia είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Εγνατίας Οδού μέσω της διατήρησης, της αξιοποίησης και της επανεξέτασης της ιστορικής πολιτιστικής διαδρομής, υιοθετώντας μία συμμετοχική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, μία διεπιστημονική ομάδα 45 περίπου ατόμων, προερχόμενη από τους κλάδους του αστικού σχεδιασμού, της οικολογίας, της αρχιτεκτονικής τοπίου, του τουρισμού, της γεωγραφίας, της αστικής κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της ιστορίας και της αρχαιολογίας, περπατούν για 15 περίπου ημέρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου πάνω στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας καλύπτοντας κάθε χρόνο μέρος της διαδρομής από το Δυρράχιο μέχρι την Κωσταντινούπολη. Έτσι, το 2015 περπάτησαν από Δυρράχιο μέχρι Μοναστήρι (Μπίτολα), το 2016 από Μοναστήρι μέχρι Θεσσαλονίκη, ενώ το 2017 συνεχίζουν από Θεσσαλονίκη μέχρι Καβάλα, το 2018 από Καβάλα μέχρι Αλεξανδρούπολη και το 2019 από Αλεξανδρούπολη μέχρι τον τελικό προορισμό, την Κωνσταντινούπολη.
Το Φεβρουάριο του 2017 ο Δήμος Καβάλας είχε δύο προκαταρκτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του οργανισμού FuoriVia. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η αξιολόγηση του έργου Via Egnatia με στόχο την εκτίμηση των ωφελειών που μπορεί να αποφέρει για την περιοχή μας η συμμετοχή του Δήμου Καβάλας σε αυτό και ο προσδιορισμός του βαθμού εμπλοκής του. Σε συνέχεια των συναντήσεων, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω έργο και ορίστηκε συντονίστρια για το Δήμο Καβάλας η κ. Ευφροσύνη Μπόσκου, στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε το Μάιο στη Βενετία σε δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο οργανισμός FuoriVia σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας. Συγκεκριμένα, η κ. Ευφροσύνη Μπόσκου, ιστορικός εθνολόγος και διπλωματούχος στο σχεδιασμό, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού, συμμετείχε με ανακοίνωσή της με τίτλο «Towards a Sustainable Planning of Via Egnatia Cultural Route: From Local to the Transnational” στη θεματική “Planning Via Egnatia : the regeneration of a cultural route” στο διεθνές συνέδριο “Via Egnatia and Historical Cultural Routes: Bridges between Europe and the Mediterranean”, που έλαβε χώρα στη Βενετία στις 10-11/5/2017.
Η κ. Μπόσκου ανέφερε στην ανακοίνωσή της την ανάγκη προσέγγισης του σχεδιασμού της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας κι ενώ η διαδικασία του σχεδιασμού μπορεί να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, αυτό του Δήμου Καβάλας, η μετάβαση του σχεδιασμού στο διεθνές επίπεδο και η διασύνδεση του τοπικού με το διεθνές, που διάγουν μία ισχυρή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση, μπορούν να οδηγήσουν σ’ έναν πιο αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση της πολιτιστική διαδρομής της Εγνατίας Οδού.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την επιτυχία του βιώσιμου σχεδιασμού και της ανάπτυξης της εν λόγω πολιτιστικής διαδρομής το γεγονός ότι αυτό αποτελεί έναν από τους αντικειμενικούς στόχους τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και άλλων χωρών (Ιταλία, Τουρκία). «Άλλωστε ο κατάλληλος σχεδιασμός και η ανάπτυξη της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού αναμένεται να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή του Δήμου Καβάλας, να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, να οδηγήσει στην πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη σεβόμενη την πολυπρόσωπη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, να αναδείξει τη σημασία της κληρονομιάς της περιοχής και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που ανήκει πια στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Επιπλέον, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε και στην έκθεση «Back and Forth – Camino de Santiago, Via Francigena, Via Egnatia» με τρία πάνελ για το τουριστικό προφίλ του Δήμου Καβάλας, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την αρχαία Εγνατία, που έλαβε χώρα στη Βενετία 11/5-9/6/2017. Την έκθεση επιμελήθηκε η έφορος Πινακοθηκών του Δήμου Καβάλας, κ. Ευφροσύνη Μπόσκου.
Η φετινή περιπατητική εξερεύνηση της ομάδας των Ιταλών ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου από τη συμπρωτεύουσα και διανύοντας συνολικά 132 km με ενδιάμεσους σταθμούς σε Λαγυνά, Λαγκαδίκια, Νέα Απολλωνία, Ρεντίνα, Ασπροβάλτα, Νέα Αμφίπολις, Παλαιοκώμη, Ροδολίβος, Κορμίστα, αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της 28ης Αυγούστου 2017 στις Κρηνίδες. Την 29η Αυγούστου οι Ιταλοί περιπατητές θα διανύσουν τη διαδρομή από τους Φιλίππους μέχρι το λιμάνι της Καβάλας, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του Δήμου Καβάλας και άλλων φορέων.
Ο Δήμος Καβάλας έχει εδώ και αρκετό καιρό προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποδεχτεί και να συμμετέχει στην περιπατητική διερεύνηση πάνω στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας. Οι Ιταλοί περιπατητές πρόκειται να φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ενώ στις 30 Αυγούστου θα έχουν επίσημη συνάντηση με τις αρχές και τα στελέχη του Δήμου Καβάλας.

Περισσότερα

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα